– Igjen, skrek mitt lille barnebarn på 3 år. Jeg hadde kastet ballen, og han sprang av glede etter ballen og fanget den. Han ropte: – igjen fordi han ville at jeg skulle kaste ballen på nytt, da han ennå ikke hadde lært å si: på nytt eller mer. Ved å rope: – igjen med en lysende ball-entusiasme over hele det lille levende ansiktet sitt, var det likevel tydelig hva han ville jeg skulle gjøre.
Han ville leke mer med ballen; igjen og igjen.
Akkurat som hunden vår; den får aldri nok av at jeg kaster ball til den.
I disse dager er det mange som spår fotballens undergang på grunn av pengebruken, og ikke minst på grunn av hvem som bruker pengene. Det er ikke første gang i fotballens historie at en slik undergang spås.
«Professorene»
Allerede i 1878 i en FA-cupkamp mellom Darwin og Old Etonians, ble det bruduljer på grunn av penger. Det ble kjent at to spillere på Darwin hadde fått betalt for å spille fotball.
Det var uetisk, og ble anmeldt av Old Etonians.
I 1885 bestemte FA likevel til store protester, at det skulle være tillatt å betale spillerne. Fotballen ble profesjonell, og ekspertene spådde at dette var slutten for fotballen. De spillerne som fikk betalt, ble spydig kalt «Professorene», og ble utsatt for hån og spot. Mange av spillerne kom fra arbeiderklassen, og øvrighetens gentlemen ville ikke nedverdige seg til å spille mot betalte arbeidere.
Både tilskuere og medier boikottet fotballen den gangen, i protest mot at spillerne fikk betalt.
Profesjonaliseringen ble imidlertid etter hvert det som skapte fotballen til en stor folkeidrett, og publikumstallet på FA-cupfinalene gikk raskt opp fra ca. 5.000 til over 100.000.
Premier League – boikott og suksess
Fotballens undergang på grunn av pengebruk, har siden dukket opp som tema gjennom historien med jevne mellomrom. Ikke minst da Premier League ble grunnlagt i 1992, var det mange som mente at nå hadde det gått for langt med penger.
Premier League ble derfor også boikottet av tilskuere og medier i begynnelsen.
På slutten av 1980-tallet hadde imidlertid hooliganismen redusert tilskuertallet til et bunnivå i England, og fotballens fremtid stod virkelig i fare. Noe måtte gjøres, og med Premier League økte tilskuertallet betraktelig, familier begynte å gå på kamp igjen og i dag er det neppe mye i verden som er mer populært enn Premier League.
Kjøpelaget Chelsea
Da Chelsea ble stiftet i mars 1904 som en profesjonell fotballklubb, hadde de ikke en eneste spiller. De kjøpte derfor et helt lag frem til sesongstart i september i 1905. Det var uetisk, mente mange, og det ble arbeidet hardt for å stoppe klubben fra deltagelse i ligaen.
Chelsea kjøpte seg imidlertid en plass i ligaen også.
Da Chelsea kjøpte verdens beste spiller Hughie Gallacher og to andre skotske landslagsspillere for en rekordsum i begynnelsen av 1930-årene, gikk en biskop ut i avisen, og skrev at Chelsea ikke bare drev uetisk, men med hvit slavehandel.
Nye «biskoper» er kommet til
Nå er Chelsea igjen i mediebilde på grunn av pengebruken. I det siste overgangsvinduet har de kjøpt mange spillere, og en av spillerne ble kjøpt for en rekordsum. Biskopen fra 1930 er død, men nye «biskoper» dukker opp, og de spår som vanlig fotballens undergang.
Samtidig som den politiske debatten i verden, preges av nostalgiske «Tilbake-til-nasjonalisme-ønsker», går globaliseringen i verden stadig raskere. Siden fotballen gir folk adspredelse fra den gammeldagse nasjonalismens bestefedre Putin og Trump, ser det ut til at globaliseringen går enda raskere i fotballen.
I 2019 hadde Chelsea 100 fanklubber utenom de britiske øyer. Nå er det blitt til 850 fanklubber med over 250.000 medlemmer. Mens Real Madrid og Barcelona har 99% av sin fanbase i nærområde til klubbene, har Chelsea 99% av sin fanbase utenfor nærområde.
Alt for mange kamper for spillerne
Interessen for fotballen er så stor at det blir stadig flere kamper både på nasjonalt og internasjonalt nivå, og det fører til skadede spillere i en langt større målestokk enn tidligere. De fysiske støtteapparatene i klubbene forteller at de fleste spillerne kan greie mange kamper fysisk, men at særlig reisevirksomheten i forbindelse med kamper, skaper en uopplagthet som gjør at spillerne skades lettere på trening eller i kamp etterpå.
Chelsea er en av de klubbene som har hatt det tøffeste kampprogrammet de siste sesongene, og har til tider hatt over 10 av sine spillere skadet. Det ser derfor ut som om klubben har innsett virkeligheten med tett kampprogram og mye skader, og på profesjonelt vis forberedt seg på det, ved å kjøpe inn mange spillere til troppen sin.
Kan noen lukke overgangsvinduet?
Overgangsvinduet er heldigvis lukket for denne gangen. Debatten om fotballens undergang vil som vanlig stilne av etter hvert som kampene kommer og vi alle roper: – igjen. Som Espen Gya skrev på twitter da debatten raste på det hardeste tirsdag kveld: – Det er så mye trekk her. Kan noen lukke overgangsvinduet?
Ja, nå er det gjort, Espen.
Chelsea i helga
Chelsea spiller mot Fulham i kveld. Jeg gleder meg, og er spent på om noen av ny-signeringene spiller.
På søndag spiller Chelsea Women borte mot Tottenham, og da med tyske Melanie Leupolz tilbake i troppen etter sin barselpermisjon. Det er fantastisk at fotballen for damer har fått på plass ordninger som gjør at kvinnelige fotballspillere kan føde barn, og komme tilbake som spiller etterpå.
Husk at damekampene også begynner til riktig tid, selv om vår lærdom er at hvis en dame sier hun er klar om et kvarter, så er det ingen vits i å minne henne på det hver halvtime.
Ser du det der nede?
Fremtiden er vanskelig å spå om, men vi gjør det likevel. Som fotballegenden Paul Gascoigne sa: – I never make predictions and newer will.
Livet byr alltid på overraskelser.
Min far fikk problemer med sin prostata mens han bodde på Lillestrøm, og måtte få undersøkt utstyret nedentil. Legen som undersøkte ham hadde selvfølgelig lest seg opp på pappas data før undersøkelsen, men var helt ny for pappa. Legen hilste kort på ham, og gikk straks i gang med å undersøke underlivet. Mens legen drev og undersøkte, sa han hyggelig: – Du er fra Trondheim. Pappa ble svært overasket, og svarte: – Ser du det der nede?
Noe av grunnen til at fotballen overlever all pengebruk, er at den trillende runde ballen gir både mennesker og dyr stor glede og fryd. Straks en ball triller, ligger det en refleks i oss om at vi må beherske dens bevegelser. Det er egentlig umulig, og vi feiler ofte, men gjennom det forsvinner vi en liten stund inn i den naturen vi kommer fra, og vi roper: – igjen.
Innerst inne vet vi at det ikke er penger som skaper et godt fotballag, men hardt arbeid og kjærlighet. Kjærlighet kan heldigvis mine barnebarn mye om:
God helg!
Eirik