Nils Mathis Kemi ønsker å kjøpe seg et reinsskinn, og han spør selgeren Cato Johansen: «E det brukte skinn?» Cato Johansen svarer: «dem e brukt til å ha rein i».
Som du spør får du svar.
Etter den fantastiske fotballkampen Chelsea-Ajax på tirsdag, spør mediene om Chelsea nå er i ferd med å bli et lag som kan likes. Avisen The Times svarer selv på sitt spørsmål med å skrive at dette Chelsea-laget er i ferd med å bli like godt likt som det populære Chelsea-laget fra 1970 og 1971.
Det er bare det at Chelsea-laget i 1970 og 1971 var ikke populært i 1970 og i 1971.
The Kings of Kings Road som spillerne på laget den gangen ble kalt, var et slags fotballens svar på David Bowie og Mick Jagger. Og som Mick Jagger og David Bowie den gangen, så var heller ikke Chelsea-spillerne populære.
Populære blant Chelsea-fansen og hos mange ungdommer, ja.
Men ikke i storsamfunnet og ikke i de etablerte mediene.
Det forbanna lange håret
Pappagutter, langhårete ramp, kvinnelige utgaver av menn, festløver, drukkenbolter, drittsekker, motemodeller og fucking flash cokney ble Chelsea-spillerne kalt i 1970.
Chelsea-spillerne, Mick Jagger og David Bowie var den gangen midt i sentrum av et globalt ungdomsopprør. Ungdommen slåss for et mer liberalt samfunn med mer menneskelig glede. Dette ungdomsopprøret var faktisk i 1970 i ferd med å bli til et voldelig oppgjør mellom den konservative etterkrigsgenerasjonen og ungdomsgenerasjonen.
Oppgjøret ble heldigvis ikke voldelig.
Og det var ungdomsgenerasjonen som vant.
Seieren for et mer liberalt samfunn den gangen er populær i dag, men var ikke populær da; noe avisen The Times i farta har glemt.
Om å bli likt
Å ikke bli likt i dag behøver altså ikke å bety å ikke bli likt i morgen; og omvendt.
La oss slå fast at Chelsea for tiden spiller en festlig fotball, men laget blir likt av de som følger Chelsea; og selvfølgelig ikke likt av de som holder med andre lag.
Slik var det innen fotballen i 1970 og slik er det i dag.
The Times greier altså ikke å forstå at dette med å bli likt har noe med det å kjenne godt/ha tilhørighet til noe.
Eller kanskje The Times nettopp har forstått det.
The Times vet at mange enda fremdeles dveler negativt ved det stadig litt rockete, ungdommelige, moderne og festlige Chelsea og Kings Road. Avisen skaffer seg da de «likes» som en slik avis daglig må ha for å overleve i markedet; ved nettopp å skrive det; at Chelsea egentlig ikke er et lag som er likt, og som til tross for et flott spill nå fremdeles er et lag som ikke kan likes.
The Dove
Siden det er høst foreslår jeg at vi i dag besøker en utsøkt perle av en pub like ved Themsen i Hammersmith som heter The Dove.
Når det spesielle høst-lyset midt på dagen er på det vakreste i London, er det helt nydelig å sitte på terrassen på The Dove.
Du sitter der med en pint London Pride (ølet London Pride har i år 30-årsjubileum som markeres på veldig mange puber i England). Det er litt kaldt, men allikevel varmt, når du sitter der; sammen med mange venner en høstdag, og bare nyter at …..
Det er fredag.
Det er kamp i morgen på Stamford Bridge mot Crystal Palace.
Ølet gir deg da en smak av selve livet, og du reflekterer over tilværelsen og The Times sin feilaktige (men markedsmessig riktige) skriving om popularitet i 1970-årene.
Du tenker …
Vi synes ikke alltid at de unge har rett i dag heller. Og ikke kvinnene, de gamle, heller ikke autoriteter, minoriteter eller kompakte majoriteter. Vi synes ikke alltid at vi selv har rett en gang.
Der har du oss.
Da kan det bli litt vanskelig å bli likt av alle (eller av oss selv) i nåtiden.
Men ifølge The Times: om 50 år, kanskje ……
You can just have it so good
I denne uken ble Chelsea sin norske kvinnelige spiller Maren Mjelde 30 år.
Hun er svært populær i Chelsea, og Chelsea Women er i dag et av verdens beste damelag.
Maren Mjelde er en sympatisk og ydmyk norsk damespiller. Hun viser en fantastisk innsatsvilje og besluttsomhet som fotballspiller. Mjeldes innsats ute på banen og for å komme tilbake etter en større skade for en tid siden, er virkelig blitt lagt merke til av engelskmenn.
The Viking, kaller de henne.
Kanskje kan Maren Mjelde si som den legendariske skuespilleren Ingrid Bergmann: “I was the shyest human ever invented, but I had a lion inside me that wouldn’t shut up.”
Alle damespillerne kan takke nettopp Kings Road og ungdomsopprøret der i 1960 og 1970-årene for at de spiller fotball på det aller høyeste nivå i dag. Med det liberale ungdomsopprøret kom endelig damenes rettigheter i fokus i samfunnsdebatten; en debatt som nå har utviklet (og utvikler) et mye mer menneskelig samfunn.
Tenk, hvis noen hadde sagt at damer skulle spille fotball i 1960.
Da hadde The Times antagelig skrevet at det ville være et brudd på menneskerettighetene.
Dersom noen sier i dag at Maren Mjelde ikke er en fantastisk fotballspiller, vil engelskmennene si høyt: «Fuck you», mens vi nordmenn sannsynligvis vil si: «you can just have it so good».
Spetakkelet
I morgen møter altså Chelsea Crystal Palace på Stamford Bridge. Vi håper på en tilsvarende fest i morgen som på tirsdag mot Ajax.
Mot Ajax ble resultatet 4-4.
«Respect to Ajax, what a spectacle» sa Lampard etter Ajax-kampen og som norske VG Nett oversatte så festlig til «Respekt til Ajax, for et spetakkel«.
Brasiliansk-italienske Jorginho som spiller sentralt på midtbanen i Chelsea, er i ferd med å bli en nøkkelspiller for laget.
Han er lederen med stor L som holder orden på alle ungdommene og får dem til å prestere så godt gjennom hele kampen. På tirsdag mot Ajax var han en «don» som engelskmennene kaller det; en slags gudeaktig lederskikkelse som en alltid kan stole på, og som leder med en spesielt stor autoritet (don kalles gjerne mafiagudfaren i Italia).
Mot Crystal Palace i morgen er Jorginho suspendert for å ha fått for mange gule kort. I stedet vil en annen erfaren spiller lede ungdommene, og det er en endelig friskmeldt N’Golo Kanté.
Crystal Palace er et meget godt lag som først og fremst er gode på å forsvare seg, de ligger gjerne svært dypt og så kommer de på kontringer med den lynraske og sterke angrepsspilleren sin: Wilfried Zaha.
Det blir en kjempespennende kamp i morgen.
VAR og pyro
Bruken av VAR vil sannsynligvis igjen komme i fokus i morgen.
Chelsea-Crystal Palace er et lokaloppgjør i London hvor det ikke legges noe imellom i taklingene, og slike lokaloppgjør preger kampene på Stamford Bridge (både på banen og på tribunen) ekstra sterkt.
Og dommeren i morgendagens kamp er Mike Dean.
Han har sittet i et lukket rom langt fra banen med sine skjermer i mange kamper denne sesongen, og han har tatt avgjørelser som sterkt har preget stadioner i England på godt og ondt; mest på ondt, dessverre – for hjemmefansen er et mål noe som skal feires og som ikke blir det samme ved en utsettelse av avgjørelsen, selv om den kommer hjemmelaget til fordel.
Tilliten til Mike Dean som dommer vil derfor ikke være stor på Stamford Bridge i morgen.
VAR er en stemningsdreper for tilskuerne som er på stadion, og er derfor i ferd med å ødelegge selve det viktigste av alt i engelsk fotball: intensiteten og lidenskapen.
Aksepter heller menneskelige feil, la det være en snakkis og bruk ikke VAR.
Mållinje- og offsidelinjeteknologi kan fint benyttes, men VAR bør vekk slik den brukes i dag.
Bruker de VAR slik som det brukes nå fremover i Premier League, må tilskuerne i England kanskje etterhvert gjøre som tilskuerne på norske fotballkamper; i ren kjedsomhet over den dårlige fotballen bruke litt morsomt fyrverkeri; for å holde ut å være der.
Det vil ikke engelskmennene like.
Nyttårsaften og en fotballkamp på stadion er to forskjellige ting, mener de – og jeg er svært enig med dem.
En dram kan nytes av medisinske grunner
Kos deg i kveld og nyt gjerne en dram; særlig hvis du er nordfra.
Nordlendinger har en annen type blod enn andre nordmenn, hevdet prost i Lofoten, Erik Colban, i 1814. En tykk og seig blodtype som får dem til å bevege seg sakte og «slæbe sine Been efter sig», skrev han.
Colban utredet videre, i sine observasjoner fra Lofoten og Vesterålen i 1814, at nordlendingen av natur var notorisk drikkfeldig: «Tykt Blod og seie Vædsker kan ei settes i Bevægelse uden ved indtak av spirituøse Drikke«.
Så sleper du føttene etter deg og beveger deg langsomt i dag, så kan du faktisk av rent medisinske grunner nyte en dram i kveld.
God helg!
Eirik
PS! Her fra da utligningen til 4-4 kom på tirsdag. Noe sier meg at behovet for pyro ikke preger tilskuerne på Matthew Harding Lower særlig sterkt:
Reece James First CL Goal filmed from the MHL …. goosebumps #chelseafc #reecejames #cl pic.twitter.com/q9r02PuT7V
— Andrew Johnson (@AndJohnson7) November 5, 2019