Det svartner helt for meg nå på morgenen, men så kommer jeg blått på fotballkampen på onsdag; en kamp med grusomme ulver på 16-meteren og 16 ballgjenvinninger på den siste tredjedelen.
Jeg er jo mitt eget morgenlys, tenker jeg.
Om lidt er faktisk kaffen klar også.
Avgjøres i hodene
Fotball er et merkelig spill; en fotballkamp avgjøres 90% i spillernes hoder og 10% av opplegget rundt laget (manager, støtteapparat, treningsorganisering, taktikk og formasjonsvalg osv.).
Allikevel er alle kun opptatt av å snakke om det opplegget rundt laget og ikke om spillernes hoder.
Før en kamp har stort sett alle fotballspillere sine faste ritualer. Noen må knytte skolissene på en bestemt måte, noen må gå gjennom et spesielt lyskryss dagen før kamp, noen ber til de høyere makter enten i garderoben, på vei ut til banen eller når de løper ut på banen osv., osv.
Så alle spillerne vet tydeligvis at det er skjebnen som avgjør en fotballkamp, og ikke managerne som står på sidelinja.
Ikke misforstå, selvfølgelig kan manageren med sitt opplegg være til hjelp for et lag, noen ganger kan hans/hennes hjelp faktisk være avgjørende også, men det er i spillernes hoder det viktigste skjer (altså skjebnen).
Overbevisning
Men mediene diskuterer kun managere, taktikk og formasjoner osv.
Det som kanskje diskuteres mest, er formasjonene lagene bruker. I nyere tid blir formasjonene benevnt med tallkombinasjoner: 3-5-2 eller 4-4-2 eller 4-3-2-1 eller 3-3-3-3 (i det siste eksemplet blir det jo 12, men …); ja, uendelige formasjoner med tall kastes frem med en sterk vitenskapelig tilnærming i argumentasjonen rundt bruken av dem.
Men, så igjen; det er altså skjebnen som tydeligvis stort sett avgjør fotballkamper, og hva skal vi da med alle ekspertene som før og etter kampene sitter på timevis og argumenterer for og mot managere, for og mot taktiske disposisjoner, og så videre og så videre.
Ekspertene snakker jo ikke om det som skjer i hodene på spillerne (for det aner de ingen ting om).
I beste fall kan en ekspert bare fortelle et overbevisende budskap på en overbevisende måte.
Litt som forskerne gjør også: Gruppa som har det absolutt best – kanskje i hele verden – er gifte, eldre norske kvinner med god råd, sier psykolog ved Folkehelseinstituttet Ragnhild Bang Nes eller: Å la eldre gå først i vaksinekøen er strategien som redder flest liv, viser en studie som er publisert i tidsskriftet Science.
Hvorfor er det blitt slik?
Jo, fordi det logiske budskapet er en slags retorisk underholdning.
Og underholdning selger.
Logikk og fake news
Vi liker det logiske fordi logikken er det eneste som kan hjelpe oss med en viss forutsigbarhet (selv om den ikke alltid gir det, og særlig ikke om fotballkamper). Imidlertid er det nå så mange eksperter som skal underholde oss med slikt logisk vås om noe som er totalt uforutsigbart, at vi gremmes.
Det blir som poeten Helge Torvund sier det så godt på Twitter:
En forsker oppmuntrer oss med at vi sikkert vil være kvitt coronaviruset om 100 år.
Det er jo rett før en lengter etter fake news.
Om det å kreve 100% av andre
Chelsea har byttet manager.
Thomas Tuchel har tatt over etter Frank Lampard.
Frank Lampard som den store Chelsealegenden han er, måtte kaste inn håndkleet som det heter (det var vel en russer som kastet det egentlig). Lampard opplevde det samme som den tidligere Chelsea legenden og midtbane-giganten John Hollins gjorde midt i 1980-årene. John Hollins ble manager i 1985 og fikk en flott førstesesong. Så gikk det dårligere, og han fikk sparken i 1988.
I dag har John Hollins æres plass på Stamford Bridge, og det vil Frank Lampard også få.
John Hollins og Frank Lampard var to like spillertyper. Deres suksess var basert først og fremst på knallhardt arbeid på treningsfeltet og i kampene. De satte begge enorme krav til seg selv. Det er imidlertid ofte slik at de som setter harde krav til seg selv, gjerne setter like harde krav til alle andre rundt seg.
Og det fører sjelden frem når man skal lede andre, dessverre. De kan nok som ledere flyte på sin store autoritet som spillere en tid, men alle hodene på et lag gir sjelden 100% hele tiden. Noen spillere gir noen ganger bare 80%, men heldigvis gir andre spillere igjen noen ganger 120%.
Det er gjerne med hodene til spillerne (skjebnen), ledere som alltid krever 100% av de som skal ledes, får størst problemer; og det er jo de hodene som avgjør kampene.
Thomas Tuchel
Den nye manageren på Chelsea Thomas Tuchel leder Chelsea i sin andre kamp på søndag mot Burnley. Han er en tysker som snakker utmerket engelsk, og han synes å være en flott, entusiastisk og sjarmerende personlighet med stor energi. Tuchel greide til å og med å være entusiastisk om spillet etter 0-0 kampen på onsdag mot Wolverhampton. Wolves hadde mildest talt parkert bussen på egen 16 meter, og det ble knapt skapt målsjanser.
Tuchel snakket i intervjuet om at de hadde jo greid «16 recoveries in the last third».
Det er ikke akkurat en slik kommentar som skaper entusiasme etter en fotballkamp, men han snakket om det med et så positivt uttrykk og kroppsspråk at vi ble glade, og gleder oss til neste kamp.
Godt gjort!
Ny rekord
Chelsea Women vant kampen mot Aston Villa på onsdag, og laget har dermed satt ny rekord i den kvinnelige ligaen med 32 kampet etter hverandre uten tap. Aldri har vi hatt et så godt lag i Chelsea, sa manager Emma Hayes etter kampen.
Våre norske spillere Maren Mjelde og Guro Reiten var med på laget på onsdag, og begge spilte meget godt igjen. Maren Mjelde har tegnet ny kontrakt med Chelsea frem til juni 2022, og da har hun vært hele fem år i Chelsea.
På søndag møter Chelsea Women Tottenham Women, og det blir et tøft lokalderby. Tottenham er den argeste rivalen for Chelsea enten det gjelder herrefotball eller damefotball.
Polarbrød med nugatti
Det fredag i slutten av januar; det går mot lysere tider, men fremdeles er det en tøff pandemi som pågår, og dugnaden fortsetter. Siden det også i dugnaden er inne i hodene det avgjøres, har jeg sendt et bidrag til støtte av arbeidet med mental helse i dag.
Støtte av arbeidet med mental helse er viktig akkurat nå, og jeg oppfordrer dere alle til å bidra til Mental Helse:
• SMS: Send SAMMEN til 2490 (kr. 50)
• Gavekonto: 2680 07 92532
• Vipps – Mental Helse: 81733
• Vipps – Hjelpetelefonen: 520401
For at Chelsea skal vinne sender jeg alltid et lite bidrag til en veldedig organisasjon før helgas kamp. Jeg har derfor sendt et bidrag til flere organisasjoner før tidligere kamper. Det har jo i det siste stort sett ikke gitt seier, så nå er det på tide å prøve noe nytt.
(Jeg vurderer faktisk å fakturere noen organisasjoner for de av mine bidrag som ikke har ført til seier for Chelsea).
Det er jo veldig populært med slike «sjekk din mentale helse» tester for tiden, men jeg sier for min del som forfatteren Anders Totland: Siden jeg spiser polarbrød med nugatti til frokost, trur jeg kanskje ikke det er nødvendig.
Ha en flott fredag.
Filosofen Øyvind Kvalnes forklarte ordet målforskjell på Twitter denne uka med dette bilde:
God helg!
Eirik
PS Noen ganger leverer kommentarfeltet også: