Skal manageren i Chelsea sparkes eller ikke; en tekst fra en hitlåt i 1982; den store dikter Oscar Wilde og manager Jose Mourinho; og uflaks eller ei ketsjup-flaske i neste kamp for Chelsea?
Denne helgen heier vi først og fremst på Norge mot Ungarn, men samtidig gir pausen i Premier League en mulighet for ekstra blå ettertenksomhet.
Det har vært en svært merkelig åpning på sesongen for Chelsea.
Suksesstreneren Jose Mourinho erfarer å være manager i et ”synkende” Chelsea for tiden. Mange Chelseafans mener at Mourinho må gå, mens andre mener han er den rette til å snu dette. Teksten fra den kjente hit-låten ”Should I Stay Or Should I Go” til punk-rock gruppen The Clash fra 1982, synes derfor aktuell i Chelsea nå. I refrenget synger punkerne:
Should I stay or should I go now?
Should I stay or should I go now?
If I go there will be trouble
And if I stay it will be double
So come on and let me know
For den blå familien er det et meget vanskelig valg om Jose Mourinho skal måtte gå av eller om han skal få fortsette. I kampen mot Dynamo Kiev på Stamford Bridge, signaliserte Mourinho (med sin familie tilstede) til fansen det som The Clash synger: ”So come on and let me know”.
Mourinho fikk et rungende svar tilbake: ”Stay”.
Dersom Mourinho må gå, vil det bety trøbbel for Chelsea. Det vil ikke bli lett å finne en erstatter av hans rang. Mourinho kan da også komme til å dukke opp som manager i en konkurrerende klubb. Den klubben han kommer til da, vil bli et vinnerlag i løpet av kort tid.
Jose Mourinho er nemlig en mester uten sidestykke i fotballens historie.
Fotball handler imidlertid ikke om historie (spør Liverpool), men om i dag. Resultatene i de nærmeste kampene fremover, blir avgjørende for om Mourinho vil kunne fortsette eller om han må gå. Det må komme et signal om bedring (ikke i spill, men i resultater). Dersom klubben ikke tror det snur, så er det enhver manager sin ”jobb” (uansett tidligere meritter) å ta sin hatt å gå, og la en annen få forsøke.
Enkelt og greit!
Jose Mourinho er – og vil alltid bli – elsket i Chelsea.
Stiftelsen av klubben Chelsea i 1905, var et opprør mot det etablerte fotballmiljøet. Det var ikke så rart, egentlig. Bydelen Chelsea i London ”huset” nemlig i slutten av det 19. århundre den mest opprørske dikter og forfatter gjennom alle tider i England: Oscar Wilde.
Oscar Wilde var i likhet med Jose Mourinho et geni.
Wilde sin arroganse har på en måte fulgt – og kledd – fotballklubben Chelsea helt siden stiftelsen. Mourinho har representert denne arrogansen på en god måte i nyere tid i Chelsea.
Oscar Wilde var stort sett hele tiden innblandet i skandaler og rettsaker på grunn av sin fritt–talenhet, sitt enorme ego og sitt geni. Til slutt greide ”de” å ta ham gjennom å dømme ham for å være homoseksuell.
Under en av rettsakene mot Wilde ble han utspurt av aktor: ”Har De noen gang forgudet en ung mann grenseløst?» «Nei, jeg har aldri forgudet andre enn meg selv.»
På rettssakens andre dag ble Wilde utspurt om privatlivet sitt: «Drikker De champagne?» «Ja, sterkt mot min leges ordre.» «Vi har ingen interesse av Deres leges ordre.» «Ikke jeg heller.»
Jose Mourinho er som Oscar Wilde alltid involvert i opprør mot etablerte myndigheter og det etablerte mediebilde.
Konflikter mot fotballforbund og medier har Mourinho mer eller mindre til stadighet. Dette sliter imidlertid ikke ut en fotballklubb som Chelsea, men styrker heller klubben. Et sterkt blått samhold er blitt en tradisjon i Chelsea helt siden 1905, og derfor fikk Jose Mourinho sitt ”Stay” fra Chelseafansen mot Dynamo Kiev.
Tap mot Norwich hjemme neste helg imidlertid, kan bli det samme for Mourinho som homoseksualiteten ble det for Oscar Wilde.
Uansett hvor godt Chelsea spiller, vil laget i en slik motgangsperiode være avhengig av nærmest flaks for å slå Norwich neste helg.
Fotballforbundet sine stadige bøter til – og utestengelse av – Mourinho, samt medienes rolle i det mediesirkuset som har vært i høst, kan gjøre at vanskelige dommeravgjørelser under kampen lett kan gå i favør av Norwich. Videre vil et tidlig Norwich-mål i kampen, kunne skape en håpløshet for Chelsea både på banen, på benken og på tribunene som kan gjøre det helt umulig.
Fotball sitter først og fremst i hodene (både for spillere og dommer) som alle vet.
Dersom Chelsea imidlertid skårer et par mål tidlig i kampen, så kan det være snudd. Faktisk kan det skape den berømte ”ketsjupflaska”, og Chelsea kan vinne mye. Selvtilliten kommer tilbake igjen i laget, og et slags ”Chelsea is back”-tilstand vil rå. Ryktene om den blå død, viste seg å være feil.
Dermed fortsetter Jose Mourinho, og Chelsea vinner Champions League.
Kanskje kan da utspørringen av Jose Mourinho under rettsaken mot ham fra lege Eva Carneiro senere, bli slik den var mot Oscar Wilde: «Drikker De champagne?» «Ja, sterkt mot min leges ordre.» «Vi har ingen interesse av Deres leges ordre.» «Ikke jeg heller.»
Her i Ossie`s corner imidlertid, drikker vi mest øl (med eller uten anbefaling fra lege). I dag tar vi en skål for at Norge vinner i Ungarn på søndag, og kvalifiserer seg til EM.
Jeg har en kjempegod porter ”Red Eye Flight” fra Tempest Brewery. Bryggeriet er skotsk, men det ligger i en liten by helt nede ved grensa til England. ”Red Eye Flight” er virkelig en vekker. Porter`n er tilsatt både kaffebønner og sjokolade. Mørkt, men lyst på en måte. Passer godt denne fredagen.
God helg!
Eirik
PS! Sammenligningen av Jose Mourinho og Tom Nordli i norske medier, må vel være rettet mot et svært lokalt publikum. Det må vel være det samme som å sammenligne Bruce Springsteen og Sputnik.
PS! Må si at jeg foretrekker ”Should I Stay Or Should I Go” fremfor ”Nå skal vi skilles Johanne”.
PS! Dette er fredagsutgaven av ”På en torsdag” på CSN sin hjemmeside.