Det er håp for oss alle.
«Vi har funnet leker fra barn som er over 1500 år gamle» fortalte de i Norge Rundt på NRK. Denne nyheten passer jo godt på en fredag. Leke kan vi, og det nye er altså at vi kan holde på med det i alle fall i 1500 år.
Forresten er jeg også blitt krenket slik det er så moderne å ha blitt for tiden.
Det er en stund siden (dog ikke 1500 år siden), men det skjedde da jeg spilte på småguttelaget til Klæbu (min hjembygd) på slutten av 1960-tallet.
I min hjembygd hadde vi en stor institusjon for åndsvake (Klæbu Offentlige Pleiehjem) som var godt kjent nesten over hele landet. Da vi (småguttelaget til Klæbu) sprang ut på banen på Byneset i Trondheim for å spille mot småguttelaget til Byneset, sang alle Byneset-spillerne «det er hull i gjerde i Klæbu».
Jeg har egentlig aldri kommet meg etter dette.
Nå syntes jeg det var tid for å ta dette opp, og jeg har hyret inn en advokat.
Derfor er for tiden hele småguttelaget til Byneset fra 1969 under en storstilt etterforskning. Allerede mandag skal det komme artikler i Aftenposten, VG og Dagbladet med en sterk fordømmelse av episoden, og småguttene på Byneset i 1969 (som nå ikke er smågutter lenger), blir i disse artiklene erklært endelig (og velfortjent) for totalt spedalske.
Det er nesten så jeg blir frisk igjen av det.
Men bare nesten.
Maren Mjelde og Reece James
Heldigvis ruller fotballen igjen i England, og det blir spilt mye fin fotball også her i Norge.
Chelsea sine damer vant overbevisende på søndag mot Bristol City med hele 9-0. Svak mostand var det, men flott fotball. Chelsea Women sin høyre back er norske Maren Mjelde. Hun scoret et mål på et fantastisk godt utført straffespark i kampen mot Bristol City. Maren Mjelde spiller godt i hver eneste kamp hun spiller; så profesjonell i sin holdning, så jevn prestasjonsmessig, så sterk fysisk og så god teknisk at hun godt kan sammenlignes som idrettsutøver med langrennsløperen Therese Johaug.
Herrelaget til Chelsea vant sin første kamp mot Brighton 3-1 på mandag. Ikke noen spesiell god sesongåpning var det, men flott med tre poeng. Det er mange nye spillere på Chelsea, og laget trenger mer enn 90 minutter på å bygge et nytt topplag.
Rom ble jo ikke bygget på en dag, heter det, men som den legendariske manageren Brian Clough en gang sa: «They say Rome wasn’t built in a day, but I wasn’t on that particular job.»
Chelsea sitt herrelag har også en fantastisk høyreback. Det er unge Reece James. Han spilte igjen meget godt mot Brighton, og han scoret et mål på et helt fantastisk (og knallhardt) langskudd.
Mye engelskmenn i Stjørdal
Chelsea sitt damelag har nå pause på grunn av at det skal spilles landskamper, men Chelsea sitt herrelag spiller mot Liverpool på søndag.
Det er jo en hel horde av nordmenn som heier på Liverpool.
Du behøver egentlig ikke å være noe særlig glad i England og engelsk fotball for å være norsk Liverpool-supporter. Liverpool kunne like godt ha vært hjemmeværende i Stjørdal. Reiser du som nordmann på kamp på Anfield, behøver du ikke treffe en eneste engelskmann på pubene før kampen. Inne på stadion treffer du imidlertid engelskmenn, og da sier alle nordmennene til hverandre: «Så rart at det er så mye engelskmenn her i Stjørdal».
Og engelskmennene i Liverpool er så lei av alle de rike nordmennene som kommer og kjøper alle de beste billettene, at de roper til nordmennene som kommer: «har dere ikke noe fotballag selv?»
De som roper det, kan jo slett ikke ha sett Stjørdals-Blink spille fotball, tenker nordmennene da; dessuten kjenner vi ikke navnene på hverken spillerne eller treneren på Stjørdals-Blink. Her i Stjørdal, tenker nordmennene videre, kan vi jo imidlertid se alle kampene til Liverpool (TV2), alle treningskampene til Liverpool (gratis som abonnent på Amedia), alle reservelags- og ungdomslagskampene til Liverpool (TV2) og vi kan se 18 forskjellige dokumentarer om Liverpool sin manager Jürgen Klopp (TV2).
Etter å ha tenkt lenge (som nordmenn ofte gjør), roper nordmennene derfor tilbake til engelskmennene i Liverpool: «Hvorfor heier dere ikke på deres eget lag, Everton, i stedet».
Liverpool-supportere med egen kompetanse
Noen norske Liverpool-fans gir også inntrykk av at det å heie på Liverpool gir en egen kompetanse utover det å bare være fotballinteressert. De er rett og slett bedre mennesker: «you never walk alone», heter det fra dem.
Imidlertid forstår jeg på dem (mellom linjene) på sosiale medier, at det ikke er noen prioritert oppgave for dem å vise omsorg for meg som heier på Chelsea, dersom jeg skulle bli alene.
På søndag blir det imidlertid en flott kamp mellom to gode fotballag. Liverpool er et etablert topplag med jevnt høye prestasjoner. Chelsea er også et topplag, men enda svinger det for mye i prestasjonene.
Spennende blir det allikevel.
I én fotballkamp kan som alle vet, alt skje.
Fotball og børs
For mediene er både katedral og børs viktig når de skal «male et bilde» av virkeligheten.
TV2 som viser kampen på søndag, har for lengst kuttet katedral i sitt arbeid. For dem er det nå stort sett bare børs; både den økonomiske børsen og kjendisbørsen. TV2 har derfor tydelig sagt fra til de norske supporterne til Chelsea at det kun er antall supportere som bestemmer hvilke kamper vi kan få se, og hvilken omtale klubben kan gis.
Siden Chelsea spiller akkurat mot Liverpool på søndag, får vi altså se kampen.
Imidlertid er det ikke sikkert at det er mange nok norske Chelsea supportere til at det kan bli noen særlig omtale av Chelsea under sendingen.
Det kan derfor godt bli slik at de ikke kan uttale hele navnet til Chelsea sin manager Frank Lampard, men at vi kun er mange nok til at de uttaler de fire første bokstavene av fornavnet hans «Fran». Da vet du imidlertid at det er Frank Lampard de snakker om. Det er mulig vi ikke en gang er nok supportere til at navnet Chelsea kan uttales, men det laget som spiller med blå drakter er altså Chelsea.
Fotball i en urolig verden
Deilig fredag er det selv om vi for tiden lever i en underlig verden.
Koronavirus, et svært merkelig presidentvalg i USA, et rart Brexit i England, diktatorer som opptrer som diktatorer og en så stor mengde flyktninger og migranter i verden som vi nesten ikke har sett før, gjør at vi går imot en vel spennende og urolig høst.
Gode nyheter finnes også heldigvis.
NRK skriver om en hurtigbåt som har bedret økonomien etter å ha fått «bukt med skyhøyt sykefravær». De hadde altså helt enkelt bare stuet de sykmeldte inn i ei bukt.
Og fotballen er her for oss nå i en vanskelig tid; med forening på tvers av nasjonaliteter og raser, for begge kjønn, på tvers av alle typer sexualitet og for ungdom i alle aldre (selv de som er blitt 1500 år); den er her med all sin lek og sine prestasjoner; ikke minst er den her til glede for den folkelige humoren vår både på banene, på tribunene og i TV-stuene.
Ha en flott fredag og ei riktig god helg!
Eirik
PS! Noen som har prøvd dette?