Det brenner rundt oss, løvet blir høstrødt, oransje og gult, blad for blad krøller seg sammen som i flammer, samvittigheten brenner, sorgen brenner, mennesker brenner, vi undrer på hvordan vi kan leve i en verden som er et blodbad …
Og vi gleder oss til helgens fotball.
Vi søker oss bort fra politikken, ikke for at vi ikke bryr oss, men fordi vi bryr oss. Vi trenger en fotballkamp en gang iblant, hvor vi er fraværende en kort stund. Problemene rundt oss er for viktige, det krever pauser.
Våre tanker må være klare og skjerpet når det kreves som mest.
Pausene
Chelsea-Arsenal i morgen og Chelsea Women-Brighton Women på søndag er slike pauser for meg. Livet inneholder også gleder, og er det mest dyrebare vi har. For meg er de sårt trengte pauseøyeblikkene en fotballkamp, for andre er det en konsert, et teaterstykke eller en opera.
Allerede nå har jeg bestemt meg for hvilken øl jeg skal drikke til kampene på lørdag og søndag. Jeg ser for meg det gylne skummet øverst i glasset, kjenner smaken av den første slurken og fylles av en lengsel jeg trenger, helgelengselen på en fredag, lengselen etter gleden, lengselen etter det som ikke brenner.
Ikke viktig, kan du si, men det gjør at jeg etterpå kan trenge gjennom det fryktelige bråket av selvutnevnte eksperter som skal profilere seg, og skjønner at de viktige sakene dreier seg om mennesker …
Ikke jøder, ikke arabere, ikke svensker, ikke russere, ikke ukrainere, ikke nasjoner, ikke byer, ikke distrikter …
Men mennesker …
Og i det ligger det at løsninger finnes.
Karriere og dyd
Kommentator Matthew Syed i The Times skrev: I’d rather politics is kept out of sport, not because I don’t care about global affairs, but because these issues are so important that we need spaces to switch off.
Dessverre har de ikke skjønt dette i mediene selv.
Kommentatorene på TV under en fotballkamp, skjønner ikke vårt behov for en kort stund, å være fraværende fra en verden som brenner. For dem er fotball en karrieremulighet og en anledning til å vise frem sin dyd.
Saudi-Arabia er svaret, men hva er spørsmålet
Når Norge taper en landskamp enten det er for herrer eller damer, er det Saudi-Arabias skyld, sier de på TV.
Det brenner i fotballen også, selv om vi ikke helt kan se sammenhengen mellom prestasjonen til fotballspillere som trener så godt de kan, som lykkes noen ganger og mislykkes andre ganger, med landet som ligger et lysår unna.
Sitter det arabere i garderoben og håner spillerne som de vil skal tape? Er det arabere som bestemmer hvor mye spillerne skal trene? Er det arabere som bestemmer laguttaket?
Kan virkelig Saudi-Arabia ha ansvaret for ethvert tap i en fotballkamp?
Koselig hele uka
Denne fotballkampen er så kjedelig at jeg gleder meg til reklamepausen, skrev en på Twitter under landskampen Norge-Spania. Da har du ikke et godt pauseøyeblikk, men frakoblet er du, det brenner ikke og du kan ikke få glede uten skuffelse.
Strømmetjenesten TV2 Play har imidlertid mottoet: Koselig hele uka.
Er det noen som kan se for seg en slik tilstand? Er det egentlig ønskelig? Hvor blir det av helga da?
Det brenner, vi kan tenke klarere og bedre om de viktige sakene med en gledespause, men det må være en kort pause, vi kan ikke la være å tenke heller. Da kan vi ende opp med å løse menneskerettighetsproblemene i Saudi-Arabia med å boikotte landet hver gang Newcastle slår Liverpool, og oppheve boikotten når Liverpool slår Newcastle igjen.
Pausen vi ikke får
Kampen Chelsea-Arsenal er pausen jeg trenger fra den brennende verden.
Kommentatorene i Viaplay vet at denne kampen er deres mulighet. De forbereder seg godt. Siden norske Martin Ødegaard spiller på Arsenal, vil de nøytrale seerne (les United- og Liverpoolsupporterne som er Viaplays marked) se på kampen også.
Chelsea må nødvendigvis være skurken siden det skal være koselig for markedet hele uka. Tenk om en kommentator i sine forberedelser, finner ut at Chelsea-eier Todd Boehly har en stemor fra Saudi-Arabia, og at hun på en fest, har kysset en ansatt i Kommunal og Distriktsdepartementet.
For en mulighet det vil gi kommentatoren hvis kampen blir kjedelig.
Chelsea ser ut til å vinne, det blir et stopp i spillet på tjue minutter på grunn av VAR og den ambisiøse kommentatoren kan benytte tiden til å fortelle at det endelig kan bevises, at Saudi-Arabia har skylden.
Slå av lyden på TV
I dag er det en festdag for nostalgikere.
Rolling Stones kommer ut med ny plate, Espen Barth Eide er blitt utenriksminister igjen, russere har bevist en gang for alle, at de er onde og de gamle Palestinaskjerfene plukkes frem fra hyllene.
Det er ikke underlig at mange mener at verden ikke vil utvikle seg videre, med mindre de over 50 fratas stemmeretten.
Det brenner overalt, og vi trenger en kort gledespause i helga. Det hadde gjort seg å se en kamp med to lag med 11 topptrente fotballspillere som er mennesker, spille mot hverandre i god sportsånd; det hadde vært skikkelig moro, da tåler vi et tap også …
Og da kan vi bidra bedre i brannslukkingen etterpå.
I morgen kan jeg få en slik gledespause hvis jeg slår av lyden på TV ´n under kampen.
God helg!
Eirik