Morgenene er mørke og svarte som nyhetssendingene. Dagene oppstår i forskjellige farger. Hver morgen reiser lyset ut for å finne oss der vi er, for å tenne gleden.
God jul heter det når vi tennes i disse dager.
Julen nærmer seg med smil over ansiktene. Som Charles Dickens skrev så vakkert: Glade, glade jul, som kan vinne oss tilbake til vrangforestillingen om vår barndoms dager, minne den gamle på hans ungdoms gleder, og bringe den reisende tilbake til sin egen peisvarme og sitt rolige hjem!
Juleglede er et ord. Hver glede har sitt eget ord, men den er den samme, den er lyset. Lyset er et annet ord. Så heldige vi er som har to ord om det som brenner inne i oss og som er kjærlighet, det som er det største av alt.
Den grove utskjellingen
Den engelske fotballspilleren Lauren James som spiller på Chelsea, føler ikke på den kjærligheten som hun fortjener når vi går mot jul. Hun ble utsatt for en brutal utskjelling, sosial mobbing og rasisme etter å ha fått gult kort i en takling i kampen mot Arsenal på søndag.
Ordene strømmet mot henne for å knuse henne for en feil hun hadde gjort.
Den unge jenta på 22 år som kanskje er verdens beste kvinnelige fotballspiller, har ikke den beste mentale helsen for tiden, forståelig nok. Å takle følelser kommer med alderen, det er hun ennå for ung til å kunne gjøre.
Manager i Chelsea, Emma Hayes, uttalte om Lauren James: ‘She makes mistakes, but I think some of the derogatory and misleading conversations that are happening, during the commentary, during the games, and on social media is something that everybody should reflect upon.’
Alt er blitt Facebook
Emma Hayes tar altså de redaktørstyrte mediene med, sammen med de sosiale mediene. Vi hadde trodd at de sosiale mediene ville ta etter de redaktørstyrte mediene, men det som skjer er tvert motsatt, de redaktørstyrte mediene er i ferd med å bli som Facebook.
Hayes uttalte videre: [This is] a day and age when social media is unbelievably vitriolic. Some of the nasty language and labelling and name-calling goes over the edge. Then you add racism to that [so] you can understand why her mental health isn’t at the best place this week.
Kanskje er det på tide at vi som er deltagere i sosiale medier, slutter å dele eller kommentere i sinne negative ytringer om andre mennesker. Personer som vi ikke er enig med i det de sier eller gjør, behøver ikke å være onde, og de er mennesker som er akkurat SÅ svake som oss selv.
Gruer meg til fotball-VM i Saudi Arabia
Med to kommentatorer som skal underholde oss under TV-sendingen av en fotballkamp, minner praten om praten på Facebook, dessverre. Emma Hayes setter ord på det, ved å uttale: … derogatory and misleading conversations that are happening, during the commentary, during the games, and on social media.
I en verden hvor vi har flyttet sammen, er det er det lett å merke at kommentatorene på TV setter sin egen kultur høyt over andres, akkurat som vi gjør det på Facebook.
Dersom Saudi Arabia skulle få fotball-VM i 2034, vil kanskje kommenteringen av en fotballkamp på TV foregå etter denne planen:
⁃ Ved pauser på grunn av skader: Vi snakker om Nansens innsats for flyktningene etter første verdenskrig
⁃ Ved pauser på grunn av VAR: Vi snakker om vestens kulturelle og moralske overlegenhet
⁃ Ved lengre skadeavbrekk: Debatt (enighet) om viktigheten av at de norske kommentatorene som er i Saudi Arabia, viser frem og bruker sin norske moralske overlegenhet
⁃ I pausen: Historien om hvordan nordmenn ble de beste menneskene
⁃ Etter kampen: Utdeling av Likes til kommentatorene. Debatten fortsetter på sosiale medier hvor en arabisk leder som ingen kjenner, men alle kjenner navnet på, hudflettes.
ENGA SKAL TILBAKE
Likevel finner lyset frem til oss.
Vålerenga rykket ned fra Eliteserien denne uken. En ivrig VIF-fan, Thomas Klokk, skrev på Twitter: Skuffelsen min har langt fra lagt seg, den sitter i veldig lenge. Og det burde den for flere, men samtidig må vi se fremover. Uansett så kommer jeg til å stå der i april. ENGA SKAL TILBAKE!
Han benyttet altså ikke i sin skuffelse, muligheten til å skjelle ut den fra før utskjelte VIF-spilleren, Stefan Strandberg.
Thomas Klokk viste kjærlighet i stedet for hat.
Lyset hadde tent gleden i ham.
Du kan sikkert si at den kjærligheten han viste er galskap, men den kjærlighet som ikke er galskap, er ikke kjærlighet, sa den spanske dramatikeren Pedro Calderón de la Barca.
Jul i Ossie`s Corner
Nå tar vi juleferie i Ossie`s Corner. Jeg sier vi siden både redaktøren, skribenten, språkvaskeren, korrekturleseren og rengjøringsassistenten (han har ikke gjort noe, dessverre – det ser ikke ut her) tar ferie, men de er alle mine roller og alle er meg.
Dere kan selv tenke dere for et julebord vi har i enkeltmannsbedriften Ossie`s Corner, men jeg er nokså lur. Under årets julebord gikk jeg opp i lønn og fikk redaktøren til sengs.
Vekta plager meg for tiden, jeg elsker juleøl, men jeg synes jeg må følge med på vekta, og veiet meg herom dagen. Kona fulgte også med på veiingen.
– Hvor mye veier du?
– Nitti kilo med briller.
– Men brillene kan da ikke spille noen rolle?
– Jo, for uten dem kan jeg ikke se vekten.
Lyset gjør at det er mulig å ha rett selv om man tar feil. Det kan se mørkt ut, men lyset er der, og det tenner gleden i deg, hver gang det finner deg.
Ha ei riktig god jul og et godt nytt år.
Jeg er tilbake fredag 12/1-24.
Nettbutikken i Ossie`s Corner er åpen i hele jula, og her kan du kjøpe min nye bok Never Mind the Ball (den er på norsk), min bok fra 2013 Carefree (den er også på norsk) og støtte driften av Ossie´s Corner.
Ha noen flotte fotballkamper i jula.
Come on you blues!!!
God helg!
Eirik