«Det er bare en masse japanske foto-turister her» sier de norske fotballekspertene.
Slik uttaler deg seg når de skal beskrive stemningen på de arenaene hos de engelske fotballklubbene som det norske «markedet» (les de norske Liverpool- og Manchester United-tilhengerne) ikke liker.
Sannheten er nok en annen.
Engelskmennene er riktig nok alvorlig bekymret for stemningsutviklingen på fotballbanene sine. I høst kom det ut en bok om engelsk fotballsupporterkultur i England med tittelen: «Don`t let the football get in the way of a great day out».
Det er en meget leseverdig bok.
Forfatteren Richard Walters skriver godt og interessant om det å være fotballsupporter i England. Når det gjelder utviklingen i stemningen på fotballkampene i England, skriver han om en kamp han nylig var på:
«I had Norwegian tourists one side and Japanese football tourists the other side. I have nothing against foreign visitors, they and their money are warmly welcome, certainly as far as I am concerned. However, their presence is bound to negatively impact on the overall atmosphere and it does.”
Han kaller altså japanerne fotballturister, men kaller nordmenn bare turister.
På Anfield og Old Trafford
Alle topp-seks klubbene i England vil være interessante å besøke ikke bare for norske fans av engelske fotballklubber, men også for nordmenn som er på et weekendbesøk i England og som vil få med seg en fotballkamp når de først er der.
Imidlertid er det ikke snakk om NOEN norske turister på arenaene Anfield i Liverpool og Old Trafford i Manchester.
Nei, der er det snakk om norsk masseturisme.
Og særlig mange av de som bor i Liverpool (som er en forholdsvis liten by) liker den norske masseturismen på kampene til fotballklubben sin svært dårlig.
Til hver kamp på Anfield og Old Trafford kommer det busslast på busslast med nordmenn.
Mange engelskmenn mener nordmennene betaler best for kampbilletter, og dermed sørger for at de som bor i Liverpool og Manchester ikke får gått på kampene til sine lag. Nordmennene fyller opp pubene i Liverpool før kampene, snakker kun norsk, har mye mer penger enn engelskmennene og opptrer som om de eier klubben. «Har dere ikke deres egen fotballklubb?» roper mange engelskmenn, og de er rett og slett forbannet over utviklingen og forbannet på nordmennene.
Det er forståelig.
Fotballen blir global også for engelskmennene
Tenk om det hadde kommet busslast på busslast av rike engelskmenn til Vålerenga-kampene og Rosenborg-kampene; at pubene i Oslo og i Trondheim på kampdagene ble fylt opp med engelskmenn som kun snakket engelsk og som opptrådte som om de eide Vålerenga og Rosenborg; og som i horder også reiste på bortekampene til Vålerenga og Rosenborg, slik at det ikke var kampbilletter nok hverken på hjemme- eller bortekampene for oss nordmenn.
Et skikkelig tankekors er det.
Vi må imidlertid ALLE (også engelskmennene) finne oss i at fotballen blir global (som alt annet i verden).
Men mange nordmenn må lære seg at det at verden blir global, ikke betyr at ALLE blir norske.
Siden Chelsea for mange nordmenn først og fremst er en urban og global fotballklubb (og Norge er et eneste stort distrikt i global målestokk), er de nordmennene som følger Chelsea stort sett lidenskapelige fotballfans; og det er ikke så mange norske turister på kampene på Stamford Bridge.
Chelsea selger billetter til norske reisebyråer også.
Først og fremst selger Chelsea billetter til norske reisebyråer på tribunen West Stand Upper på Stamford Bridge. Det gjør at akkurat på den tribunen kan det være mange norske som bare ønsker å oppleve en engelsk fotballkamp.
Og ære være dem for det.
Det er virkelig en super opplevelse å sitte på West Stand Upper på Stamford Bridge å se Chelsea spille kamp.
Riktig nok vil stemningen der ikke være den beste under kampen, men for en flott plass å ha på banen, hvis du vil se godt, under en spennende fotballkamp på toppnivå i verden. Og Ikke minst for en flott plass å ha for å oppleve (på litt avstand) den fantastiske kamp-atmosfæren som er på et engelsk stadion; den kamp-atmosfæren som engelskmennene selv er så stolte av.
Wherever you may be
Men til kampene på Stamford Bridge kommer det altså ikke busslast på busslast med nordmenn.
Og takk for det; og det selv fra oss lidenskapelige blå nordmenn; vi ønsker heller ikke at det blir slik.
Tvert imot trives vi med å være en del av det nye globale fotballsamfunnet med respekt for både hverandre og hverandres kultur; enten vi er engelskmenn, nordmenn, tyskere, italienere, japanere, jøder, muslimer osv, osv.
Danske Thomas Lundberg har laget en fantastisk video om den globale Chelsea-fansen eller Chelsea-familien; en blå familie som jeg nå snart gjennom 50 år har vært så heldig å få være en del av.
Videoen er på 20 minutter, men den er vel verdt å se:
Puben i London som det filmes fra, er The Fox and Pheasant like ved Stamford Bridge. Det er en god gammeldags engelsk pub med masse godt øl.
Chelsea sitt herrelag spiller borte mot Newcastle i morgen kveld, mens Chelsea sitt damelag spiller toppkamp borte mot Arsenal på søndag. Begge kampen blir sendt på TV her i Norge.
Blått lykke til!
Kos deg!
Og ha ei riktig god helg!!!
Eirik
PS! Her i Norge kan vi ikke en gang stole på hvetemelet: