Kan Chelsea vinne ligaen på søndag?
Superlaget Chelsea fosser videre, og det ble en flott blå forestilling i andre omgang mot Leicester på onsdag.
Litt hårfønerbruk av Jose Mourinho i pausen mot Leicester, og så satt fotballen igjen slik bare Chelsea kan spille den. Like imponerende var også Chelseafansen i Leicester, og vi kunne høre sangene fra dem helt til Norge. ”Boring, Boring, Chelsea”, ”Are you watching Arsenal”, ”Williansangen”, ”Fabregas is Magic” og flere andre blå sanger kom på rekke og rad.
Nå kan det hele avgjøres på Stamford Bridge mot Crystal Palace på søndag.
Fantastisk.
På onsdag var det akkurat 45 år siden Chelsea vant FA-Cupfinalen for første gang.
I 1970 var det slik at dersom finalen på Wembley endte uavgjort etter ekstraomganger, så måtte det spilles omkamp. Finalen mellom Chelsea og Leeds ble spilt 11/4-1970 på Wembley, og kampen endte 2-2 etter ekstraomganger.
Dermed ble det spilt omkamp 29/4-1970 på Old Trafford.
Begge kampene ble svært spennende og dramatiske mellom to lag som begge representerte to helt forskjellige kulturer. Chelsea representerte den nye urbane ungdomskulturen, og Leeds representerte den mer trauste og gode lands- og bygdekulturen.
Leeds scoret først i omkampen, og ledet 1-0.
I andre omgang reduserte Peter Osgood på en fantastisk heading for Chelsea etter et flott forarbeid av midtbaneeleganten Charlie Cooke.
Sannsynligvis er dette Osgood-målet det flotteste som er scoret i FA-Cupens historie.
Etter ordinær tid stod det 1-1, og igjen måtte det ekstraomganger til. I den første ekstraomgangen scoret Chelsea sin midtstopper David Webb til 2-1, og det resultatet holdt seg kampen ut.
Chelseas ”The Kings of King`s Road” hadde blitt FA-Cupmestere.
Den første finalekampen på Wembley var en fantastisk spillemessig forestilling. Omkampen på Old Trafford ble derimot nærmest en ”krig”, og huskes mest for det grisespillet som periodevis oppstod.
De to finalekampene i 1970 blir derfor gjerne kalt ”The Beauty and The Beast”.
Hele 28 millioner TV-seere så omkampen på Old Trafford. Dette er den dag i dag den nest mest sette fotballkampen i England bare slått av VM-finalen i 1966. Faktisk gjør seertallet på omkampen det til det 6. meste sette TV-programmet i England. På femte plass ligger for øvrig Prinsesse Dianas begravelse.
Den samme sesongen 1969/1970 som Chelsea ble FA-Cupmester, møttes også Chelsea og søndagens motstander Crystal Palace på Stamford Bridge.
Kampen endte 1-1.
En av grunnene til at Chelsea ikke vant den kampen, var at Crystal Palace sin midtbane-terrier Steve Kember rett og slett nærmest på egen hånd, presset Chelsea over på sin banehalvdel i store deler av kampen.
Steve Kember ble kjøpt av Chelsea i 1971, og spilte seg snart inn i alle Chelseahjerter som en av ”The Kings of King`s Road”.
Det er fredag og fridag i dag, og søndagens kamp nærmer seg.
I dag har jeg en Five Points IPA fra det lille mikrobryggeriet The Five Points Brewing Company i Hackney i øst-London. Denne alen har jeg hele tiden planlagt å drikke i dag, og nå ser jeg at det hadde jeg jo ikke behøvd.
Chelsea trenger jo bare tre poeng til og ikke fem.
Five Points IPA er en mer fruktig enn bitter IPA i den amerikanske IPA-stilen. På en slik deilig vårdag passer den derfor flott.
Kanskje gir det Chelsea tre poeng på søndag også.
Det er imidlertid ikke selvsagt at Chelsea slår byrival Crystal Palace. Jose Mourinho har derfor fridd til fansen, og bedt dem om ikke å starte noen feiring på forhånd. Han har heller invitert dem til å støtte og pushe laget så godt som mulig under hele kampen.
Jeg tror Chelsea blir champions på søndag.
Dermed får vi søndagen etterpå se spillerne til Liverpool stå på begge sider av utgangen av spillertunellen, og klappe når Chelseaspillerne løper ut på banen.
Høres ikke så verst ut det.
God helg!
Eirik
PS! Mind the gap
PS! Våren ass.