Det er fryktelige tider. Etter en lang trist pandemi, måtte diktator Putin invadere Ukraina. Krig, lidelser og nød kom nært oss, og frihet og rettferdighet er på nytt i ferd med å bli berøvet et land og et folk. Helge Torvund skriver: Når svaret er bomber, er det noko gale med spørsmålet.
En samlet verden er sterk i sin fordømmelse, heldigvis.
Dessverre er det et lass med smålighet, puffet opp av sterk aggressivitet etter pandemien, som kommer i kjølvannet av den nødvendige fordømmelsen. Det kan være lurt å velge de nyheter man leser med omhu. Nyhetsbildet fra det store mediemangfoldet som opererer 24 timer i døgnet på alle våre mobile og ikke-mobile enheter, er enormt. Den gamle greske, stoiske filosofen Epictetus sa: Be discriminating about what images and ideas you permit into your mind. If you yourself don’t choose what thoughts and images you expose yourself to, someone else will, and their motives may not be the highest.
Håp i Kings Road
Fra Kings Road i London med all sin nyvunne liberale livsstil, er den verden vi ser nå, et oppgjør mot den hurtige globaliseringen. Gamle menn i dresser har igjen makt, de gamle patriotiske verdiene skal tilbake og nostalgien vil ingen ende ta. Heldigvis ser det ut som om de nyvunne gode verdiene om likeverd, likestilling, frihet og rettferdighet står sterkt, men skal altså prøves tøft mot gamle menn i dress igjen.
Vi har allikevel håp.
Forfatter, menneskerettsaktivist, fredsforkjemper og tidligere president i Tsjekkoslovakia Václav Havel sa: Håp er definitivt ikke det samme som optimisme. Det er ikke overbevistheten om at alt vil ende bra, men vissheten om at noe vil gi mening, uansett hvordan det ender.
Urolige tider for Chelsea
For fotballklubben Chelsea er det urolige tider. Den russiske eieren Roman Abramovich må selge klubben. Det er med sorg man leser denne nyheten. Uansett hva Abramovich har gjort borte fra fotballen, er det han har gjort for Chelsea fantastisk. Hans innsats for ungdomsfotballen, hans innsats for å bygge et verdens-ledende damefotballag, hans innsats for å fremme likeverd og likestilling, hans innsats for at alle som arbeider i fotballen, skal ha levedyktige lønn og hans støtte til det engelske helsevesenet under pandemien, har vært helt utrolig. Mange eiere og ledere i fotballen kan lære noe av Abramovich.
Det er ikke ofte du ser eieren av en toppklubb sammen med sin sønn, stå på den åpne tribunen på Griffin Park i Brentford sent en mandagskveld, under en paraply i et forferdelig regnvær, sammen med tjue andre, og ser sin klubbs ungdomslag spille kamp.
Så får vi håpe slik Abramovich skriver, at han kan komme tilbake til Stamford Bridge på en kamp, så han kan hylles for sitt arbeid i Chelsea. For øvrig må han som alle andre mennesker, stå til rette for sine handlinger. Jeg kjenner bare til hans innsats som eier i Chelsea, og den er etter min mening HELT enestående.
Markedet bestemmer
Chelsea sitt herrelag tapte Ligacupfinalen på Wembley forrige søndag. En flott fotballkamp var det vi fikk se. Så spennende og morsom å se på, at det gikk på nervene løs. Siden jeg ikke liker straffespark-konkurranser, valgte jeg å følge den på VG Live i stedet for å sitte å se på. Jeg leser hverken VG, Dagbladet eller Aftenposten. Jeg er blitt en eldre mann, og livet er for kort til det, men tenkte at en straffespark-konkurranse i en finale, ville bli kommentert spennende og godt selv av VG.
Der tok jeg feil.
Da jeg kom inn på statusoppdateringen til kampen på VG Live for å følge straffesparkene, var det første jeg så antallet som heiet på lagene. Det var tydelig overvekt av de som heiet på Liverpool, og det var bare straffesparkene til Liverpool som ble kommentert. Da Liverpool til slutt vant, kom det en voldsom gledes-kommentar.
Så enkelt kan journalistikk bli når toppfotball bare er underholdning.
VG henter bare en eller annen «rett fra gata» til å oppdatere statusen under en fotballkamp, og de behøver ikke å ha foretatt noe markeds-analyse. Kommentator har markedet rett foran seg. Dersom antallet som heier på lagene er 50-50, så kommenteres begge lag. Dersom det er overvekt i antall for et lag, så kommenteres kun det laget.
Markedet får det de vil ha av VG.
Et nytt mellomnavn
Snart er alt underholdning, og det er mer alvorlig. VG oppdaget at Arbeiderpartiets Hadja Tajik var lite populær. De fant ut at hun hadde gjort en feil privat for 15 år siden, før hun var blitt politiker. Dermed kunne de kvitte seg med henne, til markedets store fornøyelse.
Siden vi har fått god kompetanse på fordømmelse under pandemien, kan det være lurt at vi alle får Jeg-har-gjort-en-feil som mellomnavn. Når vi introduserer oss for andre, må vi si, eksempelvis meg: Jeg heter Eirik Jeg-har-gjort-en-feil Havdahl. Da unngår vi mye fordømmelse. Det blir mye hyggeligere, og det blir lettere å bli bedre kjent, når man vet at den personen man treffer også har gjort feil. Vi blir mennesker, ikke gode og dårlige mennesker.
At jeg har gjort en feil, er brukt som et eksempel. Det har jeg selvfølgelig aldri gjort.
Verdt å merk seg er uttalelsen fra den tyske storpolitikeren Otto Von Bismarck: Only a fool learns from his own mistakes. The wise man learns from the mistakes of others.
En helg preget av krigen i Ukraina
Det er grusomt å følge krigen og kamphandlingene i Ukraina, men det er fredag og helga står for dør. Chelsea spiller mot Burnley i morgen kl. 16:00. Chelsea Women spiller finale i Continental Cup mot Manchester City i morgen kl. 18:15. For meg blir det en god TV-ettermiddag.
Det er farlig å bidra til stigmatisering av russere for tiden. Som Thoralf Hagen skriver på Twitter: Jeg føler avsky for Putin nå, men jeg må prøve å ikke la det går utover andre menn på 1,68. Russland og det russiske folk må imidlertid finne seg i at vi straffer Putin sin krig og grusomme krigshandlinger mot Ukraina. Tegneren Matt i The Telegraph har laget noen artige tegninger om tiltakene:
For min del skal jeg kose meg med fotball i helga, og la være å se for mye annet på TV. Filmregissør Margreth Olin sier det godt:
Og husk: Dette kommer snart til en hage nær deg:
Jeg sender mine tanker til ofrene i krigen i Ukraina, og krysser mine fingre for en stans i våpenhandlingene.
God fredag, og ha ei riktig god helg.
Eirik