– Skal vi virkelig gå inn der? spurte jeg. Jeg var på kamp mellom LSK damer og Vålerenga damer på Lillestrøm. Det var en nydelig vårdag, sola skinte og kampen skulle spilles inne i en mørk innendørshall.
Min gode venn som er ivrig LSK supporter, svarte: – Det må vi.
– Hvorfor spilles ikke kampen på Åråsen? spurte jeg. Jeg var motvillig til å forlate lyset og vårsola for å gå inn i det trasige dystre mørket.
– Ja, det forstår ikke jeg heller, svarte han.
Sang fra fansen til et av lagene
Spillerne kom ut fra noe som lignet et klasserom på en skole, og gikk en lang og krokete vei bort til hallen. De gikk inn der hvor vi hadde gått inn (de slapp å betale billett), og famlet seg i mørket inn på banen.
Imponerende var det at de fant fram.
Jeg måtte tenke på den morsomme varianten av historien om Moses som vandret i ørkenen i 40 år. Bak i køen etter Moses vandret en dame som hvisket til sin sidekamerat: – Typisk menn, skal aldri spørre om veien.
Spillerne på LSK og VIF fant heldigvis sine plasser på banen uten å måtte spørre, og kampen startet. Det var så mørkt at det var ikke lett å se spillerne, men det gikk, og det ble en kjempegod kamp med mye fint spill. Jentene på begge lag, var gode. På den trange plassen lang sidelinja inne i den mørke hallen med en gjenklang av spillernes skritt som i et tomt hangarskip, befant Klanen seg. De sang og heiet på laget sitt, på kjent og artig vis. Det var ingen som sang for Lillestrøm under kampen. Kanarifansen var ikke der.
Jeg spurte min venn: – Hvorfor er ikke Kanarifansen på kamp og lager liv?
Han svarte: – Du skjønner LSK damer er ikke en del av LSK; forstå det den som kan.
England satser, ingen sammenslåing i LSK
I England ble det denne uka lansert en voldsom satsing på jentefotball. Det skal bygges videre på The Lionesses suksess fra fotball EM. 70 nye store talentsenter skal opprettes for jentefotballen, finansiert av midler fra Premier League og drevet av fotballforbundet. Dette kommer i tillegg til de planlagte økte investeringene fra før.
Her i Norge er det merkelig at LSK damer ennå ikke er en del av LSK. De hadde et ekstraordinært årsmøte i LSK i høst for å behandle sammenslåing av klubbene, men et stort flertall sa nei.
Satsing uten å kjenne de lokale forholdene
Det er blitt populært for de norske supporterne å være medlemmer av fotballklubbene. Supporterne vil være med å utvikle klubbene, og det var merkelig at Kanarifansen stemte mot sammenslåing. Merkelig, fordi vi har forstått på uttalelser fra supporterlederne under VM-i-Qatar-debatten, at en viktig oppgave for dem var å fremme «riktige holdninger».
Jeg deltok i debatten på Twitter før årsmøtet i LSK i høst, og mente de to toppklubbene i Lillestrøm på herre- og damesiden, selvsagt måtte slås sammen. Til svar fikk jeg at det var uaktuelt, og jeg hadde ikke vært for sammenslåing hvis jeg hadde kjent de lokale forholdene.
For meg virker det som en ulempe å kjenne de. Jeg tviler på at FA hadde etablert 70 talentsenter for jenter hvis de visste noe om det.
Chelsea i helga
I Chelsea er det en satsing på damefotball som er enestående. Damelaget spiller ikke kamp i helga på grunn av landslagspause, men jeg har allerede sikret meg en billett til kvartfinalen i Champions League torsdag 30/3 på Stamford Bridge. Lyon, Roma eller Bayern München kan bli motstander, og trekningen finner sted i dag.
I helga spiller mennene til Chelsea mot West Ham. Spennende blir det å se om blandingen av nye spillere og spillere som har kommet tilbake fra skade, vil fungere bedre enn sist mot Fulham. Som den franske tidligere Chelsea-stopperen Frank Leboeuf uttalte: The chemistry you have to find, you find in the dressing room, in the training sessions. It doesn’t come like magic. It’s about working hard together, going through good and bad to get there.
La oss blå håpe at de har funnet kjemien mot West Ham.
Det blir ikke en enkel kamp, men jeg gleder meg.
En 80 år gammel mann dras opp om natta, og skal en hellig bok kunne brennes?
Krigen i Ukraina fortsetter, dessverre, og matprisene og strømprisen fortsetter å øke. I USA holdt presidenten natt til torsdag en tale til kongressen og folket. Det virker utrolig unødvendig å skulle dra en 80 år gammel mann opp om natta bare for å holde en tale.
Det aktuelle spørsmålet i Norge er om koranen skal kunne brennes eller ikke.
Jeg sier som Cath Spange sa på Twitter: Er inderlig glad for at ytringsfriheten tillater meg å plukke familiebibelen ned fra bokhylla, putte den under armen og marsjere opp på torget og sette fyr på den.
Er også inderlig glad for at oppdragelsen har lært meg at det ville vært slemt mot folk det betydde noe for.
En gulrot i enden av tunellen
I London opplever de den samme utviklingen av levekostnader. Kanskje opplever de det enda tøffere. Harry Robertsen skrev på Twitter: Living in London on a budget is easy as long as you cut unnecessary luxuries like going for a drink with your friend, owning a home, having children.
Vi ser ikke lys i tunellen ennå.
Den tidligere engelske spilleren Stuart Pearce ser heller ikke lyset, men sa: I can see the carrot at the end of the tunnel.
Bortforklaringen
LSK damer må spille kamp inne i mørket også neste sesong. Jeg ser hverken lys eller gulrot i enden av tunellen for dem. Det har de lokale forholdene satt en stopper for. De satser fremdeles godt, og kan si som forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sa om en post på statsbudsjettet: Det er ikke kutt, men videreføring i noe mindre omfang.
God helg!
Eirik