Nedturen
Det ble en nedtur på Stamford Bridge forrige søndag.
Jeg hadde tilbragt to hele dager i bydelen Chelsea og hadde pustet inn deilig Kings Road luft; Stamford Bridge var pyntet til fest; Frank Lampard var kommet hjem; Chelsea hadde spilt en flott kamp til tross for tap mot Liverpool midt i uka; og Chelsea spilte festfotball mot Leicester i 20 minutter.
Men så var det slutt!
Så definitivt slutt var det at det føltes som om Chelsea knapt spilte mer enn to pasninger etter hverandre i de siste 70 minuttene. Jeg befant meg på The Shed End Lower, og i andre omgang begynte jaggu meg folk å slåss også rett foran meg. Det viste seg å være en Leicester-fan blant oss, og det passet jo dårlig, særlig i andre omgang.
Blodet fløt fra neser på The Shed End Lower og Chelsea spilte altså ræva i hele andre omgang.
Og denne kampen som skulle være en fest!
Vel, kampen er over, det er tidlig i sesongen og Chelsea skal møte Norwich borte i tidligkamp i morgen. Vi krysser både våre blå fingre og våre blå tær for at de første 20 minuttene fra kampen mot Leicester blir til 90 minutter mot Norwich.
Fotball kun for TV-seere
Denne sesongen har Premier League innført bruk av VAR-teknologi og det har allerede vært noen kontroverser rundt dette. For de som ser fotball på TV er bruken av VAR flott, men for de som er på stadion er bruken av VAR noe dritt.
På TV synes det å bruke slike hjelpemidler under kampen å være helt riktig. Som Mourinho så godt sa det: «Only thieves can complain about the introduction of security cameras”.
For de som er inne på selve fotballstadionene, fortoner det seg helt annerledes. Det er nesten ikke mulig å glede seg over en scoring lenger slik man gjør det sammen med andre på stadion. Rett etter scoringen tenker alle at nå blir vel målet annullert.
En uunngåelig konflikt i disse media-tider ser ut til å bli: Skal fotball være for de som ser på TV eller skal fotball være for de som er på stadion?
Grunnmuren i fotballen i England i fare
I tillegg sliter klubbene i de lavere divisjonene i England økonomisk.
Mange ser på Premier League på TV heller enn å gå på kampene i de lavere divisjonene. Premier League lagene er heller ikke interessert i å dele TV-inntektene sine med klubbene i de lavere divisjonene.
Bolton og Bury er to klubber i de lavere divisjonene som sliter økonomisk, og det er vel neppe sannsynlig at de kan reddes. Bury som ligger i nærheten av byen Manchester, bønnfaller United og City om økonomisk hjelp, men lite tyder på at de ønsker å bidra med noe.
Imidlertid ligger grunnmuren og fundamentet for all fotball i de lavere divisjonene.
Lagene der er fantastiske lokale kulturbærere, og det er her interessen for fotball skapes. Det kan se ut som økonomisk sneversyn i storklubbene gjør at de «sager over den grenen de sitter på».
Her i Ossie`s Corner tar vi gjerne en fredagsskål for Bolton og Bury:
Skål!
Leve Bolton!
Leve Bury!
Rasisme på sosiale medier
Dessverre opplever fotballen i England også et annet problem. Rasistisk utskjelling av spillere på sosiale medier (særlig Twitter) er i ferd med å ta helt overhånd. Forrige helg var det Paul Pogba som ble utsatt for dette etter at han bommet på et straffespark for Manchester United.
Twitter tar nå selvkritikk, og vil ikke lenger bare forholde seg til at slik rasisme blir rapportert til dem, men de vil også selv aktivt vokte over dette fortløpende fra nå av.
Bra Twitter!
Imidlertid er jo bruk av sosiale medier også en del av den moderne mediehverdagen. Spillerne på øverste nivå skaper seg store inntekter på sosiale medier. De globale TV-overføringene av toppkampene, gir dem jo enorme muligheter til nettopp det.
Den gude-gitte gaven med TV-overføringer av fotballkamper fra 1960-årene, er altså nå i ferd med å bli et skikkelig problem for den populære fotballen.
Fredag er det uansett
Men TV-overføringer av fotballkamper er heldigvis ikke et problem for fredager.
For fredag er det i dag, og den følelsen er bare like fantastisk hver fredag.
Kings Road syder av lettstemt folkeliv på fredager.
Det kan være fristende å stikke innom puben Chelsea Potter midt i Kings Road på en fredag. Dette var puben Mick Jagger og Jimmi Hendrix gjerne stakk innom på fredager i 1960-årene.
Vi kan like gjerne bestille oss en pint Abbot Ale her siden puben er en Greene King pub. Greene King pubkjede ble jo kjøpt opp av asiater denne uken og alle Abbot Ale tilhengere i England ble skikkelig nedstemt over det.
Men Abbot Ale vil nå alltid være Abbot Ale uansett eier av bryggeriet.
Diskusjonen på Chelsea Potter
Mange på Chelsea Potter i dag vil sikkert diskutere hvem som skal score målene for Chelsea denne sesongen. Både Olivier Giroud og Tammy Abraham er gode spisser, men er noen av dem en goalgetter slik Chelsea trenger for å kunne kjempe i toppen?
Spørsmålene er mange så tidlig i sesongen.
Norwich borte blir ingen enkel kamp for Chelsea i morgen. Norwich på Carrow Road vil ønske å presse Chelsea til lange baller opp på banen, hvor de da med sine raske vingbacker – Jamal Lewis på venstre side og Max Aarons på høyre side – vinner ballen. De to vil gjerne prøve å bygge opp et angrep med stor fart for Norwich; og Norwich vil ønske å ha ballen i laget helt til de er på Chelsea sin 16 meter, hvor deres finske totalt ukjente goalgetter Teemu Pukki kan score for dem.
Og Teemu Pukki er en slik goalgetter som Chelsea kanskje mangler.
På Chelsea Potter vil man diskutere videre over en pint Abbot Ale; – men vil ikke Chelsea nå etter en hel uke uten noen kamp, bare spille slik de gjorde i de første 20 minuttene mot Leicester – med et svært høyt press og et meget høyt balltempo etter gjenvinning – gjennom hele kampen mot Norwich?
Vil ikke da Chelsea bare overkjøre Norwich totalt?
La oss håpe det!
Vi får håpe Norwich ikke finner bakdøra:
Ha en fantastisk god sensommer helg!
Hilsen
Eirik
PS! Ikke like enkelt å være gift med oss fotballinteresserte: