På onsdag møtes Chelsea og Leeds i FA-cupen. Det er første gang lagene møtes i FA-cupen siden den dramatiske finalen på Old Trafford i 1970. Ingen av spillerne på lagene i dag, vil kjenne godt til finalen i 1970, men på tribunene (Leeds-fansen har fått hele The Shed End) vil mange huske finalen godt.
Finalen endret fotballen (og kanskje verden).
Never Mind the Ball
Jeg har skrevet boken Never Mind the Ball – The Bad against The Dirty – om finalen. Finalen ble et maraton over to kamper, begge med ekstraomganger. Ingen av lagene fortjente å tape. Hele 28 millioner så omkampen på TV i England. Det er den dag i dag det nest høyeste seertallet for en sportssending i England, bare slått av VM-finalen i 1966. Det er det sjette høyeste seertallet for alle TV-sendinger i England, så vidt slått av månelandingen i 1969. Spørsmålet er om fotballen solgte sin sjel til mediene etter finalen, slik Faust i middelaldersagnet solgte sin sjel til djevelen.
Fortellingen som er på norsk og skrevet som et moderne epos, er en hyllest til kampen, finalen, de to fantastiske lagene og de legendariske spillerne. Temaer i fortellingen er også fotballens sterke forbindelser til voldelig kamp og krig, om naturens krefter som synes å være både inne i oss og utenfor oss, og overtroen som preger oss, gjennom vår evige søken etter den uforklarlige skjebnen.
Etter modell av Iliaden
Boken er skrevet etter modell av Iliaden av Homer. Iliaden er et gresk kamp-epos som skildrer 51 dager i det 10. år av grekernes krig mot Troja rundt 1200 f.Kr. Never Mind the Ball følger karakteristikken til antikke myter (som Iliaden) ved at den ser tilbake på finalen i 1970 som den heroiske, men usiviliserte fortiden, og prøver å forklare dagens fotball som et resultat av finalen.
Fortellingen er inspirert av lyrikken fra låten A Whiter Shade of Pale av Procul Harum fra 1967. Den fortelles fra Olympen Pub og Restaurant (også kalt Lompa) på Grønland i Oslo. Mye av historien til puben er med i boken, og det historiske lokalet med de store maleriene av Hans Backer, spiller en rolle i fortellingen.
Som forfatter har jeg valgt (som Homer) å være helt nøytral til lagene, og handlingen dreier seg ikke om resultatet av finalen, men om kjærligheten til kamp og i kamp. Boken er laget ved hjelp av tjenester fra Boldbooks. Roger Pihl har vært redaktør og Marta Dec designer.
Sagt om Never Mind the Ball
«Solid bok, jeg gir den terningkast 5»
«Beste boka om fotball»
«Morsom bok å lese, spenning hele tiden»
Boken er til salgs i bokhandlene, nettbokhandlene og i nettbutikken i Ossie`s Corner for kr. 349,-. Leveringstid er ca. 2 uker (i nettbutikken normalt 3-5 dager).
Kan også kjøpes som e-bok i nettbokhandlene for kr. 199,-.
Gudene vet
Det vil bli magisk i flomlyset på Stamford Bridge på onsdag når Chelsea og Leeds møtes på nytt i FA-cupen. Straks dommeren blåser kampen i gang, vil spillerne bli tatt av en atmosfære med et helt spesielt historisk sus.
Bare gudene vet hva resultatet blir.
Kanskje blir det slik som i 1970 da ingen av lagene fortjente å tape. Fotball handler om seire, men noen ganger også om heroiske tap.
God helg og god kamp.
Eirik