Strømmen stadion ligger badet i sol. Den er tom; det er nesten uvirkelig å se banen helt uten aktivitet en slik deilig vårdag. Like ved innkjørselen til Strømmen stadion, går kommunegrensa mellom Lørenskog og Lillestrøm. Et kommuneskilt er derfor plassert akkurat i innkjørselen til stadion.
Det er merkelig hvordan kommunegrensene mellom Lørenskog, Lillestrøm og Rælingen går i sikk-sakk gjennom dette befolkningstette området. Alle kan jo komme på jobb en dag og være litt påseilet, tenker jeg, men vedkommende som har gått opp kommunegrensene mellom Lørenskog, Lillestrøm og Rælingen, må jo ha vært dritfull.
Dersom kona og jeg går på kafe her i nabolaget, vil vi antageligvis på grunn av de nye avstands-reglene, sitte slik at kona sitter i Lørenskog kommune, jeg i Lillestrøm kommune, mens kaffen og kakene befinner seg i Rælingen kommune.
En jernbanestasjon og et problematisk kommuneskilt
Skedsmo kommune ble til Lillestrøm kommune fra årsskifte. Tettstedet Strømmen i Skedsmo havnet jo da plutselig i Lillestrøm kommune. Mange Strømlinger snudde seg nok i graven da dette skjedde. På det gamle ærverdige industristedet Strømmen snakker man kun om tettstedet Lillestrøm som: «Den forbanna jernbanestasjonen der nede».
Og når Skedsmo kommune endret navn til Lillestrøm kommune, ble navnet på kommuneskiltene deres selvfølgelig endret fra Skedsmo til Lillestrøm.
Kommuneskiltet til Skedsmo som stod ved innkjørselen til Strømmen stadion, ble derfor også endret til Lillestrøm.
Skiltet Skedsmo hadde ikke Strømmen-fansen hatt noe imot, men at det kom et skilt med navnet Lillestrøm i stedet, plassert rett i innkjørselen til deres stadion, ble ikke godt mottatt. Spesielt ikke når det første midlertidige skiltet som ble satt opp, var i gult og svart, og hadde teksten «Velkommen til Lillestrøm kommune».
Det skiltet tok Strømmen-fansen ned raskt, og det ble brent på en grill utenfor stadion.
Så satte kommunen opp selve det nye kommuneskiltet: Lillestrøm kommune. Det gikk ikke mange timene før noen hadde tredd en svart søppelpose over skiltet. I tillegg var det festet en liten lapp på posen. Beskjeden lød «Midlertidig ute av drift». Strømmen-fansen var forbannet, og mente at kommunen kunne flytte det nye skiltet Lillestrøm kommune til en busslomme ca. 20 meter unna. Det nektet kommunen å gjøre, og de fjernet søppelposen fra skiltet.
Så saken er fastlåst.
Jeg er spent på om kommuneskiltet står der når Lillestrøm og Strømmen møtes til kamp på Strømmen stadion lørdag 31. oktober i år.
Om lojalitet og savn
Da Strømmen slo ut Lillestrøm i cupen forrige sesong, gikk Strømmentreneren seg en tur i Strømmen sentrum dagen etter. Stolt og glad gikk han i gatene i Strømmen, og han møtte da på noen av de ivrigste Strømmensupporterne. Strømmentreneren sa: «Var det ikke et flott mål?» Strømmensupporterne svarte: «Vet ikke; vi var ikke på stadion i går; vi ser ALDRI Lillestrøm».
Åh, som vi savner fotballen.
Vi savner Strømmen stadion i full av aktivitet på en vårdag; vi savner alle de smilende og glade små guttene og jentene, som leker med ball og løper rundt i fargerike drakter; vi savner ungdommene i alle aldre med lysende ambisiøse øyne og som spiller fotball med full kraft og i stor fart; vi savner ivrige trenere på sidelinjen; vi savner foreldre, besteforeldre og naboer på tribunene; vi savner de som synger om laget sitt, kioskansatte, vakter og billettører; og ikke minst savner vi folk som trer søppelposer over Lillestrømskilt.
En keeperlegende gikk bort
Mandag kom den triste beskjeden om at keeperlegenden Peter «The Cat» Bonetti var død. Peter Bonetti er en fotballegende i Chelsea, i England og i hele verden, og han er et viktig stykke fotballhistorie for svært mange fotballelskere.
For meg var The Cat en av mine største helter i min oppvekst, og en liten bit av meg døde med Peter Bonettis død. Hver gang jeg stod i mål på fotballbanen som liten gutt, drømte jeg at jeg var The Cat; den så atletiske, modige og stolte fotballkeeperen; han var nærmest som en gud for meg, på samme måte som spisslegenden Peter Osgood.
Peter Bonetti var også med på landslaget til England i en periode hvor det engelske landslaget opplevde en storhetstid. Han var ofte reserve der for den like legendariske keeperen Gordon Banks.
Peter «The Cat» Bonetti var en av de største fotballkeeperne verden noen gang har hatt. Pele sa en gang: “The three greatest goalkeepers I have ever seen are Gordon Banks, Lev Yashin and Peter Bonetti”.
Peter Bonetti var også den første keeperen som tok i bruk keeperhansker. Alle har vi vel i vår oppvekst, enten vi var keeper eller ikke, brukt keeperhansker slik som Peter Bonetti.
Nyheter i den moderne fotballverdenen
Mandag kveld satte jeg meg ned for å se på TV2 sine sportsnyheter, for å få med meg hyllesten av keeperlegenden som hadde gått bort. Der kom det selvfølgelig IKKE ET ORD om at Peter Bonetti var død. Tvert imot var hovednyheten at Liverpool-legenden Kenny Dalglish nå var frisk av korona.
Det er jo litt trist at slik historieløshet er kommet inn i mediene.
Mediene har definert fotball som et underholdningsprodukt hvor det ikke stilles noen krav til faglig journalistisk arbeid lenger. Eneste kravet til ansettelse i redaksjonene for underholdning, ser ut til å være at de har et kjent ansikt; eller aller best, at de har deltatt i TV-serien Paradise Hotel.
Peter Bonetti fikk krem
Det ble jo skrevet litt på nettet (blant annet også av TV2) om at Peter Bonetti var død, men det var stort sett noen ord direkte oversatt fra Chelsea sin hjemmeside. En skribent for en nettavis oversatte faktisk fra en setning på Chelsea sin hjemmeside om Peter Bonetti: “He was the Cat who broke the mould, defied the odds, drew the gasps, earned the cheers and got the cream”, med at han fikk krem.
Altså ingen skamfølelse, heller – akkurat som i Paradise Hotel.
Optimisme
Men her i Ossie`s Corner er vi alltid optimister.
Det er fredag; vi håper at fotballen starter opp til høsten igjen i alle fall; at mediene med sin dekning av fotballen skjønner at de etterhvert «sager over den grenen de sitter på», og at vi derfor får faglig journalistikk tilbake; at Peter Bonetti fikk noe mer enn krem for sitt flotte keeperarbeid gjennom mange år; at fotballkampen Strømmen-Lillestrøm virkelig kan bli spilt til høsten og at de da før kampen, på nytt trer en svart søppelpose over kommuneskiltet til Lillestrøm.
God fredag!
Husk at vi en gang får tilbake normalen, og slik ser London ut i dag:
Ha ei flott helg!
Hilsen
Eirik
PS! Om det å ikke se svart på det:
Jeg sitter på en pub på Strømmen. På TV viser de en ligakamp fra England mellom Chelsea og Bournemouth. Chelsea spiller svært dårlig, og de ser ut til å tape kampen mot Bournemouth. Jeg er skuffet og i et elendig humør. En mann som sitter ved bordet ved siden av meg, reiser seg for å gå, kommer bort til meg, klapper meg på skulderen og sier: «Husk at alt går bra; bare ikke Lillestrøm vinner».