I England forbereder de seg på en ny tøff vintersesong med korona. Pandemien er ikke over, skrives det, i de engelske avisene. Alle bes derfor om å vaksinere seg. De som allerede er vaksinert, bes om, hvis de er over 50 år, å få satt den tredje sprøyten, og det bes om at alle passer på å ha godt med munnbind tilgjengelig.
Pandemien er nok ikke over, dessverre.
Det dirrer – ikke gi opp!!!
En venn av meg skrev på Twitter: Tenk at en dag i fremtiden vil noen være nostalgisk om året 2020.
Og ja, det vil faktisk skje.
Det er noe rart over å tenke på akkurat det nå; SÅ fylt av nostalgi, som våre tanker er når vi opplever en slik pandemi. Nostalgi er åpenbart, det beste produktet, i markedet for tiden.
Som dikteren Bo Setterlind, skriver så godt:
Himlen har landat
på ett grässtrå,
därför darrar det.
Det dirrer litt i meg også i disse tider.
Jeg trengte faktisk tre forsøk på å kle på meg t-skjorta, rett vei, i morges. Det var selvsagt ikke, noe morsomt, da jeg tre ganger på rad kikket ned på lappen i hals-åpningen foran. Jeg følte meg, ærlig talt, som en fiasko.
Men jeg nektet å gi meg, og til slutt klaffet det.
Aldri gi opp, folkens!
Selv om det dirrer.
Et møte med en ung markedsmann
Den tidligere lille skotske fotballmagikeren Pat Nevin, aktiv på 1980-tallet, har skrevet boka: The Accidental Footballer. Boka er en flott fortelling om engelsk fotball og engelsk fotballkultur. Pat Nevin er i dag, en skribent, for utallige tidsskrifter om fotball. Nevin forteller innledningsvis, i boka si, om da han ble innkalt til et møte i et av tidsskriftene, for å fortelle om hvilke emner innen fotball, Nevin planla å skrive om i den neste sesongen.
På møtet i tidsskriftet, ble Pat Nevin møtt av en ung markedsmann.
Pat Nevin fortalte denne unge markedsmannen om sine emneplaner. Den unge mannen, så litt rart på Nevin, og sa: – Jeg vil at du skal skrive, helt annerledes, enn det.
Litt forundret, ble Pat Nevin, der han satt, men den unge markedsmannen fortsatte: – Jeg vil at du skal være online på Twitter og andre sosiale plattformer, lese om hvilke emner de er opptatt av der i øyeblikket, og så skrive om det.
En litt, ettertenksom og høflig, Pat Nevin sa da: – Dette høres jo litt merkelig ut, men jeg kan selvfølgelig følge litt med på sosiale medier, og se om det kan gi meg noen ideer og perspektiver.
– Å nei, sa den unge markedsmannen: – Jeg er ikke interessert i dine perspektiver. Det du skal gjøre er å måle den rådende stemningen til flertallet på sosiale medier, og så speile de argumentene deres når du skriver.
Franz Kafka sin skriveregel
Møte med den unge markedsmannen kom som et sjokk på Pat Nevin. Rasende forlot Nevin møte med den unge belærende markedsmannen. Siden har Nevin valgt, å skrive helt i trå med seg selv, og hva Nevin selv mener om fotball.
Og boka til Pat Nevin er helt fabelaktig lesning.
Pat Nevin har skrevet, boka The Accidental Footballer, mere i tråd med forfatteren Franz Kafka sine skriveregler: Ikke prøv å gjøre det logisk. Ikke rediger sjelen din i henhold til moten. Følg heller dine mest intense besettelser nådeløst.
Ikke bare underholdnings-journalistikk
Enda er jeg litt uforberedt på at, fotball på TV, ikke er idrett lenger, men underholdning i et marked. Da kan du altså risikere at kommentatoren under fotballkampen, nærmest snakker mest, om det laget, som har høyest score i markedet.
Rart var det derfor å høre på, TV2 sin kommentator, under kampen Brentford-Chelsea sist lørdag. Kommentatoren prøvde å speile stemningen til flertallet på sosiale medier akkurat under kampen. Derfor snakket kommentatoren, stort sett, om Brentford sitt lag.
TV2 er jo en ren underholdnings-kanal, og TV2 legger heller ikke skjul på akkurat det.
Tidligere i den vanskeligste tiden under pandemien, i den tiden uten publikum på fotballbanene, hadde Liverpool en svært tøff periode med mye motgang. Da uttalte, TV2 sin kommentator, litt som flertallet på sosiale medier: – Løsningen for Liverpool er å få hjemmepublikumet sitt tilbake på banen.
Imidlertid er det heldigvis, ikke bare underholdnings-journalistikk, men det finnes også sports-journalistikk.
Den ledene fotballskribenten i The Times, Henry Winter, arbeider med stor integritet. Winter minnet derfor hele flertallet på sosiale medier, under diskusjonen om Liverpool og savnet av sitt hjemmepublikum: – Dere må huske at alle lagene savner sitt hjemmepublikum.
Er du diktator, sørg for å være i underholdnings-mediene
For tiden fylles absolutt alle medier, av nyheten, om at et selskap eid av den Saudiarabiske staten, har kjøpt den engelske fotballklubben Newcastle.
Og fordømmelsen av kjøpet, er samstemt i alle mediene.
Under kampen Newcastle-Tottenham sist søndag, var kommentatoren i TV2, nesten mer opptatt av det nye eierskapet i Newcastle enn han var av selve fotballkampen som ble spilt. Hver gang, det ble et stopp i spillet i kampen Newcastle-Tottenham, benyttet TV2-kommentatoren pausen, til å snakke om den fryktelige nye eieren av Newcastle.
Det er jo litt rart at en slags underholdnings-journalist, skal sitte og informere oss om den politiske menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, under et stopp i spillet, i andre omgang under en fotballkamp. Det neste blir vel at eksperten på Midtøsten i NRK Sidsel Wold, under en av sine reportasjer, i en kort pause hvor hun ikke helt hører spørsmålet fra studio, snakker om bruken av VAR og offside i fotball.
Noe sier meg at hvis du er en diktator i verden i dag, så sørg for guds skyld å komme deg med i underholdnings-mediene. Når nyheten om deg som en grusom diktator, får plass sammen med nyheten om Lotto-Hildes nye liv, da er du trygg, helt trygg. Verden kommer ikke til å gjøre, en dritt, for å stoppe deg.
En norsk bok om fotballkultur
Det er andre enn Pat Nevin som skriver godt om fotball og fotballkultur. Den tidligere fotballspilleren, og nå fotballtrener, Per Joar Hansen, har skrevet ei bok fra sitt liv i fotballen.
Boka heter: Folk og fotball – 40 år med humor og alvor.
Boka er gitt ut av forlaget Bok i Nord som eies av Senja-forfatteren Ronny Trælvik. Ronny Trælvik har også vært, en medforfatter, til boka til Per Joar Hansen. Ronny Trælvik er jo en god forfatter med flotte fortellinger om nord-norsk humor og nord-norsk kultur.
Fortellingen til Per Joar Hansen, i boka Folk og fotball – 40 år med humor og alvor, har fått det samme formatet som humor-bøkene til Ronny Trælvik. Det formatet fungerer, meget godt, på humordelen av fortellingen til Per Joar Hansen, men kanskje ikke, like godt, på alvorsdelen.
Gjennom fortellingen til Per Joar Hansen, er det nesten som du blir invitert med ned i garderoben igjen, og er det noe vi tidligere fotballspillere savner, er det nettopp tiden i garderoben og tiden sammen med gode lagkamerater.
Fornøyelig om Odd Iversen og Otto Ulseth
Artig er det når Per Joar Hansen forteller morsomme historier om Odd Iversen og Nils Arne Eggen. Eller når Hansen forteller, om episoder, fra Hansen sin tid som spiller; særlig i tiden som spiller i Stjørdals-Blink med sin trener der Otto Ulseth. Spesielt artig er det kanskje, for meg, å lese om Per Joar Hansen sin tid med Otto Ulseth som sin trener. Otto og jeg, er jo gode barndomskamerater, og Otto og jeg, har en svært rik barndomstid sammen med mye fotball.
Fornøyelig er det å lese i boka til Per Joar Hansen om, alle episodene, mellom spillerne Odd Iversen og Nils Arne Eggen. Da Nils Arne Eggen senere ble Odd Iversen sin trener, brøt det ut etter en trening en forferdelig krangel mellom de to. Til slutt i krangelen, spilte trener Nils Arne Eggen ut sitt trumfkort: – Enten så slutter du eller så slutter jeg.
Da kom det fra Odd Iversen: – Da slutter du.
Fornøyelig.
Bruk vettet i helga
Men når Per Joar Hansen skriver, prøver Hansen, altså ikke å måle stemningen og gjenspeile emner om fotballen fra Twitter. Nei, Per Joar Hansen redigerer ikke sjelen sin i henhold til moten, og da blir det alltid, en god og interessant, fortelling.
Det er fredag, og mange legger ut på høsttur i fjellet. På fjellet kan det være snø nå, så derfor legger jeg med fjellvettreglene her i dag:
Her er for øvrig et bilde Midtøsten-ekspert Sidsel Wold bruker når hun skal forklare, ordet målforskjell, i fotball:
Chelsea spiller mot Norwich i tidligkamp i morgen. Dessverre spiller Chelsea sannsynligvis uten de skadede spillerne og spissene, Lukaku og Timo Werner, på laget.
Men vi har, et blått håp, i morgen også.
Her er et bilde av Chelsea-spilleren Mason Mount. Bilde er tatt rett foran tribunen på Matthew Harding Stand på Stamford Bridge; snakker om fotballglede:
Come on you blues!!!
Ha ei riktig god helg!
Eirik