Det var høsten 1997. Tromsø hadde slått Chelsea 3-2 i et fryktelig snøvær i andre runde av Cupvinnercupen sesongen 1997/1998. Da returoppgjøret senere ble spilt på Stamford Bridge, sang Chelsea-fansen til de tilreisende fra Tromsø: Sing when it´s snowing, you only sing when it´s snowing, før de gikk over til å synge: What´s it like playing on grass.
Tromsø tapte 7-1 på Stamford Bridge. Det forteller alt om hvordan det var for norske spillere å spille på gress den gangen. Nå er det Bodø/Glimt som er ute for å gjøre seg fete i det gode europeiske felleskapet. Arsenal var motstander på Aspmyra i går kveld. Bodø/Glimt tapte 1-0, og kan være godt fornøyd med kampen. I den første kampen på Emirates i forrige uke vil sterk norsk lokalpatriotisme ha det til, at selv om Bodø/Glimt tapte 3-0, vant de kampen på tribunene.
Konservative engelskmenn er ikke så opptatt av tilskuer-kampen, de vil være best der det gjelder og det er ute på banen. Fest lager engelskmennene allikevel med sin fantastiske humor og fotballglede; den behøver ikke måles, og det får være grenser for stammetilhørighetskultur.
Diego Costa
Det var en opplevelse å være på Stamford Bridge forrige lørdag mot Wolves da den tidligere Chelsea-spilleren, nå Wolves-spiller, Diego Costa, ble byttet ut hos Wolves. Det var som om det var regissert av gud selv. Diego Costa gikk ut av banen foran West Stand. Han spaserte på utsiden av sidelinja langs West Stand, så svingen langs Mathew Harding Stand og til slutt langs East Stand, før han midt på East Stand gikk inn på benken til Wolves. Chelsea-fansen sang som om de var verdens største sangkor, i en enorm hyllest til sitt tidligere beist av en målscorer. Diego, Diego sang de, om og om igjen, mens han gikk langs sidelinja rundt banen.
Det var til å få tårer i øynene av.
Diego Costa var sommeren 2017 plutselig uønsket i Chelsea av manager Antonio Conte, og Chelsea-fansen følte ikke, at de hadde fått sagt ordentlig adjø til ham. Forrige lørdag tok de igjen for det, og vel så det. Da Wolves-fansen derimot var lunken til sin egen spiller som ble byttet ut, sang Chelsea-fansen taktfast: He´s won more than you.
Kjærlighet det viktigste nå
Vi kan trenge å vise kjærlighet i disse tider, både engelskmenn og nordmenn.
Det er krig i Europa.
Unge europeiske gutter må stå med geværet klart til å skyte andre unge europeiske gutter, det er så vanvittig tragisk og at det skjer i 2022, er ufattelig. Nostalgisk hyllest til sterk nasjonalisme er blitt måten å løse de globale problemene på, ser det ut som.
På de norske flyplassene møtes vi av Avinor sitt glade budskap: Verden er bedre sammen, men det ser ikke ut som om vi kjøper det.
Nostalgien råder
Når utfordringene med å redde kloden står i kø, oppstår en sentimental og idylliserende nasjonal nostalgi.
Helge Torvund skriver i sitt dikt, Av og til kan eg merka at eg lengtar tilbake: «Vi lengter tilbake til noe som ble opplevd gjennom et barnligere sinn, med klarere sanser og enklere tanker og til bekymringsløse dager der det eneste som virkelig ga mening var de nære tingene rundt en, mennesker en kjente, matluktene som en var vant med og lyset og smilene og latteren og leken og alt sammen».
Vi tuller oss inn i nostalgiens verden, og skjønner samtidig at det er en fortid som ikke kan hjelpe oss med fremtiden. Det blir vår måte å stikke hodet i sanda på.
Egenprofilering er alt som teller
I tillegg skaper mediene splid mellom folk med sitt enorme behov for å underholde oss. Alle nyheter skal lages om til underholdende fortellinger som du skal klikke på, eller registreres som seer av. Fortellinger som skal være underholdende, har et enormt behov for konflikter med protagonister (helter) og antagonister (skurker).
På teatrene er det skuespillere som har rollene, mens i mediene er det kjendiser.
Oppmerksomhet er vanskelig å få i dagens mangfoldige medieverden. For kjendisene er det derfor et svare strev, for å få, og bevare, oppmerksomhet. Underholdnings-fokuset i mediene krever at stadig nye og store konflikter finnes eller skapes, og for kjendisene er det viktig å bli plassert blant protagonistene (de gode) og ikke blant antagonistene (de onde).
Markedsopplæring trengs
De viktigste salgskanalene for kjendisene er underholdningsprogrammene på TV. Kjendisene må være interessante og gode mennesker i de gjeldende konflikter/fortellinger, og velger derfor å uttale seg. De velger de konfliktene som er så langt unna Norge som mulig. De kan ikke velge konflikter i Norge siden de kan vise seg å være for komplekse. Som en nabo sa: – Jeg har satt ned foten for at flokker av Stær kan samles og kvitre i hagen min. Grunnen for det er at det kan være støtende og krenkende for andre fugler.
Nei, kjendisene velger selvfølgelig konflikten Fotball-VM i Qatar.
For å kunne uttale seg om Fotball-VM i Qatar har de behov for å ha gjennomført weekend-kurset «Bastante meninger på spinkelt grunnlag». Deretter er det å benytte enhver anledning til å uttale seg med en slags smilende overbærende arroganse om de fryktelige araberne, hver gang de blir invitert i studio eller til intervju.
Gud må ha gjort en feil da han la kompetansen til å styre et arabisk land med en islamsk trosretning, til en visesanger på Senja.
Chelsea er i form
Fredag skal vi imidlertid ha i dag, enten vi velger å være nostalgiske eller om vi ser på underholdningsprogrammer på TV.
Og så er det fotball i helga da.
Chelsea sitt herrelag og damelag spiller flott fotball for tiden, med stor stemning på tribunene. Begge lag har bortekamp på søndag. Chelsea Women spiller borte mot Everton og Chelsea spiller borte mot Aston Villa.
Gleder meg!
Tre mann i samme grav
Det har ikke alltid gått like bra for Chelsea. Etter en større satsing i begynnelsen av 1930-årene som ikke gav mye suksess, ble klubbens resultater et yndet tema i humor-revyene rundt om i London. De to mennene Bert og John kommer inn på en scene som er laget som en kirkegård, de stopper ved grava til Fred Atkinson, og John leser høyt på hans gravstøtte: Her hviler Fred Atkinson, en god mann og Chelsea-supporter.
Da snur Bert seg mot John, og spør: – Når begynte de med å legge tre mann i samme grava?
Ha en flott fredag og ei riktig god helg!
Eirik