Dette er den femtende sesongen i Ossie`s Corner, og det er med blandede følelser vi sesongåpner. Artiklene skrives i kjærlighet til fredagene, og denne høsten dreier det seg mest om fordømmelse og hat.
Den engelske revejakten er blitt til kjendisjakten.
Engelsk revejakt: Jakten foregår ved at hundeflokken slippes på et revespor og jegerne følger etter til hest. Når hundene får ferten av og tar opp jakten på reven, følger de ridende jaktdeltakerne etter det halsende hundekobbelet i terrenget.
Kjendisjakt: Jakten foregår ved at journalistflokken slippes på et kjendisspor og kommentatorene følger etter på sine høye hester. Når journalistene får ferten av og tar opp jakten på kjendisen, følger de ridende kommentatorene etter det halsende journalistkobbelet i terrenget.
Forskjellen er at revejakt i England er forbudt av humane grunner, men kjendisjakt er tillatt.
Et stort kommentatorkorps
Aldri hadde jeg trodd at hovednyheten på Dagsrevyen på NRK, skulle være om en komiker som hadde sagt et eller annet i halvfylla på en nattklubb, eller at en statsråd utpå kvelden på en fest, hadde klint med en ansatt i departementet.
Og kommentatorkorpset er stort.
Når jeg åpner Twitter på morgenen, lyser det mot meg: Den mest populære hasjtaggen er sindrefinnes. Galgestokken er for lengst funnet frem, og den er ikke lenger plassert lokalt på et sted, men i stuene våre.
Når man sitter og ser på nyheter på repeat, burde man henge opp en plakat på døra:
PLEASE DO NOT DISTURB
—–
I`M BUSY DOING NOTHING
Æresmedlemskap
Kanskje det dermed har noe for seg med den femtende sesongen i Ossie`s Corner. Jeg håper det, og setter i gang.
Sesongåpningen er noe sen siden jeg i høst skal gi ut ny bok: Never Mind the Ball – The Bad against The Dirty – en fortelling om den legendariske FA-cupfinalen i 1970 mellom Chelsea og Leeds. Fem år har jeg brukt på prosjektet. Min redaktør sa til meg: – Du skjønner det å skrive om en cupfinale, er like krevende som å spille den.
I august ble jeg utnevnt til æresmedlem i Chelsea Supporters Norway. Siden jeg er et feilbarlig menneske, vil sikkert noen norske Chelseasupportere stille spørsmål med det. Artikkelen om utnevnelsen på hjemmesiden til klubben var likevel artig å lese.
Artikkelforfatter Knut Einar Mjåvatn: You Made my Day.
Det passer bra å avslutte med artikkelen 1/9-23:
–
Eirik Havdahl utnevnt til æresmedlem i Chelsea Supporters Norway.
Under årsmøtet 10. august hadde Chelsea Supporters Norway den store glede å utnevne Eirik Havdahl til æresmedlem.
(Bilde: Ove Martin Fjellhøy (tv.) ved siden av æresgjesten Eirik Havdahl)
Chelsea Supporters Norway sine æresmedlemmer må sies å være en av de mer eksklusive foreningene der ute. Tidligere har kun to personer fått innpass. Nemlig grunnlegger og mangeårig leder Pål Rikter, samt Kristian Nybakk som bygde og driftet medlemsregisteret i flere sesonger. Hensikten har ikke vært å være overdrevent eksklusiv, men samtidig har tanken vært at det skal noe ekstra til for å kvalifisere til utnevnelsen. Det gjelder så til de grader det sist innlemmede æresmedlemmet, slik det også gjorde for hans forgjengere.
“Det samme gjelder meg!”, svarte Eirik Havdahl i Blue Day-podcasten da tiendeplassen i 15/16-sesongen ble beskrevet som den første nedturen en av deltakerne hadde opplevd i sine nesten tjue år som fan og at det egentlig bare hadde vært oppturer. Kjennere av Chelseas historie, og mer enn noen andre Havdahl selv, visste at dette ikke var helt sant. Sportslig hadde det ikke bare vært oppturer. Likevel sier svaret noe om det å være supporter. Der hvor enkelte surfer på medgang og kun anser fotball som underholdning er Eirik for investert i kulturen til å la engasjementet knekkes av dårlige lagprestasjoner. Bølgedalene han har opplevd i løpet av sitt halvt århundre lange forhold til Chelsea Football Club fremstår i dag kun som marmorering og noe som gjør hans personlige Chelsea-historie enda saftigere. Og den historien deler han gledelig av.
Deltakerne av supporterklubbens siste fellestur fikk mulighet til å delta på Eirik Havdahls byvandring i området rundt Stamford Bridge, slik han har gjort flere ganger tidligere. Det kalde oktober-regnet forviste oss riktignok til en mer stasjonær tilværelse på The Butcher’s Hook og begrenset selve vandringen. Likevel kunne de varme skildringene til Eirik Havdahl ta oss med på en lang reise fra Gus Mears grunnla klubben til vi nå satt samlet i samme lokale 118 år senere. De som benyttet seg av muligheten fikk kjenne på den høytidelige, men samtidig avslappede stemningen flerfoldige tidligere deltakere også må ha kjent på. En svært gledelig opplevelse!
Chelsea Football Clubs historie blir også viet mye oppmerksomhet i Eirik Havdahls bok Carefree, men det den gjør så glimrende, som historiske dokumenter ikke alltid evner, er å fange supporterånden. Denne stemningen som skapes mellom blå brødre og søstre der hvor det faktiske familiære båndet ikke strekker seg til mer enn tilhørigheten til fotballklubben. Chelsea-familien som har vært gjennom tykt og tynt, opplevd de største gleder og de tyngste nedturer, har et sterkt bånd som skildres godt i Carefree. Det er ikke uten grunn at den omtales som den norske Chelsea-bibelen av supportere.
Det er ikke bare i bokform Havdahl fører en skarp penn. Havdahls blogg Ossie’s Corner har vært en del av mang en norsk Chelsea-supporters ritualer rundt fredagskaffen, og har bydd på blå skråblikk på fotballen og samfunnet forøvrig i en årrekke. For tiden hviler bloggen da Havdahl har nok et ambisiøst bokprosjekt på gang som vi gleder oss stort til.
Sist, men ikke minst, er det svært gledelig å kunne dele ut æresprisen til en så genuint trivelig person som Eirik Havdahl er, alltid imøtekommende og åpen for en god samtale. Han er en av de hyggeligste folka du kan møte på, om det så er på stadion, fotballpub, eller i forbifarten. Chelsea Supporters Norway er stolte av å ha Eirik Havdahl som æresmedlem.
Avslutningsvis kan vi gjennomgå kriteriene for æresmedlemsutnevnelser, vedtatt på styremøte 17.10.22.
1. For å bli utnevnt til æresmedlem skal personen ha gjort noe ekstraordinært som har gagnet supporterklubben og dens medlemmer. Å ha vært medlem i styret eller å ha innehatt andre funksjoner er ikke tilstrekkelig – man må ha strukket seg ekstra langt eller ha oppnådd noe som har hjulpet supporterklubben utover rimelige forventninger. Det er ikke et krav at de nominerte er eksisterende medlemmer, men det er å foretrekke.
2. Nominasjon skal vurderes av styret med hjelp fra en «fagjury» som har innsikt i de bidragene som ligger til grunn for nominasjonen.
3. Nominasjonen skal vurderes av andre enn forslagsstiller.
D. Utnevnelser skal annonseres på årsmøtet.
Fagjuryen besto av Øystein Vinje, Roy Arne Simenstad og Christopher Sandøy som fikk tilsendt e-post.
–
Tusen, tusen takk!
Chelsea spiller mot Aston Villa hjemme på søndag etter en ujevn sesongåpning. Chelsea Women starter ikke sesongen før 1. oktober.
Jeg gleder meg til Villa-kampen.
God helg!
Eirik