Høstens vakre melankoli kommer mot oss og ønsker oss velkommen. Bak oss ligger sommeren med lys, varme og uteaktiviteter, den vinker vemodig farvel mens vi blir mottatt av høsten med sitt gule, skjelmske smil.
Mørket, regnet og vinden overtar, den rolige inne-tilværelsen tar til.
Hva gjør vi da? spør vi høsten.
Never Mind the Ball
Høsten ber oss innstendig om å holde oss unna nyhetene. Jamrende og lavt i det mørke, øsende regnet, anbefaler den ei god, spennende og trolsk bok. Never Mind the Ball – The Bad against The Dirty – er ei fortelling på norsk om den legendariske FA-cupfinalen i 1970 mellom Chelsea og Leeds. Den er basert på fakta fra finalen, men har en rammefortelling som er fiksjon.
For å kunne skildre det som skjedde i finalen, har jeg brukt et gammelt kamp-epos, Iliaden, som modell. Iliaden handler om grekernes beleiring av Troja rundt 1200 f.Kr. Krigshandlingene er mesterlig skildret i Iliaden, og fortellingen forholder seg nøytral til partene, grekerne og trojanerne.
Never Mind the Ball følger karakteristikken til antikke myter (som Iliaden) ved at den ser tilbake på finalen i 1970 som den heroiske, men usiviliserte fortiden, og prøver å forklare dagens fotball som et resultat av finalen.
Som forfatter har jeg valgt (som Homer i Iliaden) å være nøytral til lagene.
Å lage en bok av en fotballkamp
Handlingen dreier seg ikke om resultatet av finalen, men om kjærligheten til kamp og i kamp. Chelsea og Leeds spilte to kamper i aprildagene i 1970 som satte varige spor i fotballens historie. Som tenåring opplevde jeg finalen som en guds gave i kampen for å bli voksen. Den ydmykheten, stoltheten, lagfølelsen og lojaliteten til laget som spillerne på begge lag viste, har preget meg siden.
Fortellingen er skrevet i en evig takknemlighet til de to lagene og deres spillere.
Boka kan kjøpes for kr. 349,- i nettbutikken i Ossie`s Corner eller i nettbokhandelen til Ark.
Jens O. Simensen, Fredrikstad, skrev til meg etter å ha lest boka: Å lage en bok av EN fotballkamp er jo i seg selv enestående. Å mikse med gresk gudehistorie er enda mer enestående.
Ha ei riktig god helg!
Eirik