“GUROOO
She comes from the fjords
GUROOO
She assist and scores
GUROOO
Nothing she can`t do
GUROOO
She`s a Chelsea blue”
Slik synger Chelsea-fansen på hjemmebanen Kingsmeadow ute i Kingston Upon Thames når Chelsea Women spiller. Chelsea-fansen synger altså om norske Guro Reiten slik de synger om Willian eller Frank Lampard.
Fantastisk moro er det at Chelsea under eierskapet til russiske Roman Abramovich har valgt å satse så sterkt på fotball for damer.
En slik satsing i en toppklubb i Europa er med på å gjøre at fotball for damer er i ferd med å bli likestilt med fotball for menn. Det som Norges Fotballforbund ikke greier, greier altså den forhatte russiske kapitalisten Roman Abramovich.
Og han greier det i det svært konservative landet England.
Ut med Askeladden
Den globale verdensutviklingen som har gitt oss så mange gleder i de siste 50 åra har for tiden litt motvind. Mye av det skyldes kanskje at det globale krever en litt annen fortellingsteknikk enn eventyret om Askeladden.
Det er tydeligvis ikke materialforvalterne og ildsjelene i fotballklubbene i det likestilte Norge (ære være dem for deres arbeid) som skaper en likestilt utvikling mellom damer og menn innen fotballen, men derimot alle de kapitalistene som de norske mediene til en stadighet skjeller ut.
Og mediene skjeller ikke ut kapitalistene for uten grunn.
Det er et marked for slik utskjelling, og markedet det er oss. Det er blitt et marked for nærmest alt i dagens samfunn, og det gjør at vi blir helt glad og nærmest opprømt når vi opplever noe så sjeldent som når noe er ekte.
Og når det synges om Guro Reiten på Kingsmeadow er det av ekte pur blå glede.
Alle vet vi at Guro Reiten kan gjøre feil under en kamp, men vi elsker det når hun enten skyter langskudd eller legger flotte pasninger inn foran mål. Vi lider med Guro når hun gjør en feil, og vi synger av ren overskuddsglede når hun får det til.
Abramovich og Sokrates
Slik bør det være med den russisk eieren av Chelsea Roman Abramovich også.
Han må selvfølgelig som alle samfunnsborgere stå til rette for sine handlinger, men ellers er «naturloven» i livet (med eller uten penger) for oss mennesker slik som den greske filosofen Sokrates sa det for 4000 år siden: «Ingen kan være god hele tiden, alle kan være god en gang».
Roman Abramovich må altså også kunne behandles som et menneske.
Og siden vi ikke kjenner ham, kan vi bare bedømme ham ut ifra hans kjente handlinger. Og de kjente handlingene vi ser i hans tid som eier av Chelsea, er stort sett helt fantastiske.
Hans satsing på fotball for kvinner, hans satsing på ungdom- og ungdomsutvikling, hans satsing på at klubben skal være tilstede for lokalsamfunnet (tidligere var folk i området rundt Stamford Bridge svært Chelsea-fiendtlig, men nå er de rett og slett støttende), hans satsing på å fjerne all rasisme i klubben og under kampene på Stamford Bridge osv, osv .
Fantastisk!
Altså ikke personen Roman Abramovich (for han kjenner vi ikke), men de handlingene Abramovich har fått utført i fotballklubben Chelsea.
Skål!
Siden det er fredag la oss derfor ta en skål for Roman Abramovich.
Ja da, vi vet at dette er en skål som NRK sin fotballekspert Aleksander Schau ikke vil være med på. Han uttalte i TV-studio rett før en kamp i VM i fotball for damer i sommer at de nye investorene for fotball for damer drev med grådighet (og ikke lønnsomhet).
Aleksander Schau vil nok derfor heller at Norges Fotballforbund står for satsingen på fotball for damer fremover. Men da vil de norske fotballdamene neppe få hverken fotballsko eller drakt til sine kamper, dessverre.
Nei da; skål du, Roman – og takk for ditt bidrag til å utvikle Chelsea FC på en slik måte som vi har sett i de siste årene, og skulle du tjene litt penger på dette, så gratulerer!
Tidligere var Roman Abramovich fast tilstede på Chelsea sine hjemmekamper på Stamford Bridge, men slik har det ikke vært i de siste sesongene lenger. Den tidligere Chelsea-spilleren Branislav Ivanović sa nylig: «Chelsea need Abramovich back. That’s the most important thing for all the fans. We want to see him at the Bridge, then Chelsea will be among the best in Europe again.”
Så derfor; kom på kamp igjen du, Roman!
The Windmill
Kanskje vi kan møte deg, Roman, på puben The Windmill i Clapham Common (like sør for bydelen Chelsea) før kampen Chelsea-Newcastle i morgen?
På puben The Windmill vil det nemlig bli et festlig liv nå i helga. Puben er fra 1665 og den oser av engelsk tradisjon, historie og mat- og drikkekultur. Her serveres alltid minst fire «real ales» og puben er en av de mest anbefalte puber i hele England.
Det vil være både Newcastle-fans og Chelsea-fans på The Windmill både i kveld og i morgen formiddag.
Dette er en pub de kjenner godt til i Newcastle også.
God mat serveres på The Windmill; og som sagt, her serveres real ale slik den skal serveres; håndpumpet fra et fat som er behandlet på riktig måte, i henhold til tradisjonen som går helt tilbake til romersk tid.
Chelsea-Newcastle
Chelsea-Newcastle blir en ny spennende kamp i morgen.
Chelsea har med sitt unge lag fått en bra start på sesongen. Fylt av den lidenskap, energi og fryktløshet som preger et ungt lag, har laget fått stadig bedre resultater; og dermed har spillerne også fått den svært viktige selvtilliten som trengs for å kjempe i toppen.
Noen av de eldre spillerne som Willian og Jorginho har også blitt inspirert av denne ungdomssatsingen, og de er begge viktige erfarne spillere som viser vei for de nye unge.
Også på Newcastle spiller det noen flotte ungdommer.
Longstaff-brødrene på midtbanen er svært dedikerte til sin lokale klubb Newcastle, og de ser begge ut til å være i svært god form. Det skinner av vilje, besluttsomhet og spilleglede hos de to unge brødrene.
Kunsten og festen
Enorm fysikk, spenst, teknikk og hurtighet vil prege spillerne på begge lag under kampen i morgen.
Du må nesten klype deg i armen når du er inne på Stamford Bridge og ser innsatsen, intensiteten, fotballkunsten og de flotte prestasjonene til alle spillerne i en slik kamp på det øverste nivået i England.
Kjempespennende blir det!
Et fotballspill på grensen av det mulige skal altså spilles ute på banen på Stamford Bridge, og på tribunene vil det være en utrolig stemning med lidenskap og sang som gjør at det for oss nordmenn oppleves som om det er 17. mai, Julaften og Nyttårsaften samtidig.
Jeg skal faktisk være tilstede på kampen Chelsea-Newcastle på Stamford Bridge i morgen.
Sammen med mine barndomskamerater fra hjembygda mi Klæbu skal jeg se kampen.
Stolt skal jeg vise mine gode barndomskamerater London og Chelsea i helga, og i morgen skal vi altså på kamp på Stamford Bridge; vi er da sammen i den drømmen vi hadde da vi var unge lovende spillere selv; drømmen om å oppleve en flott fotballkamp sammen i England.
Drømmen, høsten og helga
På søndag spilles kampen Crystal Palace Women-Chelsea Women i Continental Tyres Cup.
Dette blir også en svært spennende kamp.
På Chelsea Women spiller kanskje alle de tre norske jentene Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten på søndag.
I motsetning til meg og mine barndomskamerater kan de tre norske jentene ikke bare drømme om å være tilstede på en flott fotballkamp i England, men de lever faktisk nå ut drømmen om det å få spille i en flott fotballkamp i England.
Og de lever ut den drømmen takket være den forhatte rike russeren Roman Abramovich (og IKKE takket være Norges Fotballforbund eller NRK sin fotballekspert Aleksander Schau).
Ha en strålende fin fredag.
Husk at det er høst nå.
Her en liten advarsel om høsten fra poeten Kjersti Bjørkmo:
«Oktober kom. Ulvekjeftmåneden, med vannkjemmet sideskill og slengbukse, trang over lårene. Smigrer seg inn med solskinn og croissantsmuler i munnvikene. Så venter den. En dag vil den puste og pruste og frostlegge sjelen på en.»
Og her forklarer poeten Kjersti Bjørkmo feilen med høsten:
«Feilen med høsten er ikke egentlig regnet og mørket. Det er at dette ikke følges opp med fortausdamp, bister voice-over, endeløs jazz og noen som sier «Why don’t you get out of that wet coat and into a dry martini.»
Kos deg med fotball (både for menn og damer), øl, jazz og croissanter og ha ei riktig god mørk høsthelg.
Eirik
PS! Damer spilte fotball før også: